Počet obetí cyklóny Winston na Fidži stúpol na 42

NETKY.SK • 24 Február 2016, 10:12 • 2 min
Počet obetí cyklóny Winston na Fidži stúpol na 42

SUVA - Na minimálne 42 stúpol dnes počet obetí mohutnej cyklóny Winston, ktorá cez víkend zasiahla ostrovný štát Fidži. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

Okrem 42 potvrdených obetí sú stále nezvestní štyria ľudia vrátane desaťmesačného dieťaťa z najviac postihnutého ostrova Koro, ktoré pravdepodobne tiež prišlo o život.

 

Záchranári sa stále pokúšajú dostať k obyvateľom odľahlých ostrovov a dedín, ktorí v dôsledku cyklóny zostali odrezaní od sveta. Mnohí z nich potrebujú potraviny, vodu a prístrešie. Úrady sa snažia urýchlene obnoviť prerušené dodávky elektriny a vody a fungovanie komunikačných sietí. Bez elektrickej energie je stále väčšia časť hlavného mesta Suva.

 

Väčšina ostrovov štátu Fidži je v súčasnosti dostupná len na člnoch, ktoré však v dôsledku poškodenia prístavných mól nemajú často kde pristáť. Do provizórnych útulkov sa celkovo uchýlilo takmer 35.000 ľudí.

 

Výdatné zrážky, náhle záplavy a silný vietor s nárazmi do 350 km/h spôsobili aj obrovské škody na úrode. Existujú tiež obavy, že sa v stojatých vodách a rozmočenej pôde začnú množiť komáre, ktoré prenášajú horúčku dengue a ďalšie ochorenia.

 

Vláda Fidži vyhlásila stav prírodnej katastrofy, ktorý má platiť 30 dní a okrem iného dáva polícii osobitné právomoci zadržať ľudí bez zatykača.

 

Súostrovie Fidži sa nachádza v južnej časti Tichého oceánu, približne 2900 kilometrov od východného pobrežia Austrálie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies