Počet nových registrovaných áut v EÚ rastie dvojciferným tempom

NETKY.SK • 21 Marec 2023, 19:30 • 2 min
Počet nových registrovaných áut v EÚ rastie dvojciferným tempom

Bratislava - V krajinách Európskej únie narástol ich počet o 11,5 percenta. Väčšina trhov EÚ zaznamenala slušný rast, uviedol analytik ĆSOB Marek Gábriš.

slovakia

left justify in out

Počet registrovaných nových osobných áut v EÚ sa vo februári medziročne zvýšil siedmy mesiac v rade. "Treba poznamenať, že je to aj z dôvodu nízkej porovnávacej bázy z predchádzajúceho roka, ktorú spôsobil nedostatok dodávok polovodičových súčiastok v prvej polovici 2022," uviedol Gábriš. Rast predajnosti áut podľa neho zaznamenala väčšina významných trhov v EÚ. Napríklad Španielsko vo februári zaregistrovalo medziročný prírastok o 19,2 %, Taliansko o 17,4 % a Francúzsko o 9,4 %. "Z veľkých trhov má zatiaľ o niečo pomalší rozbeh iba Nemecko s prírastkom o takmer 3 % v druhom mesiaci roka. Pre Slovensko ako automobilovú veľmoc a najväčšieho producenta áut na obyvateľa na svete je to dôležité," konštatoval Gábriš. Tento trend od začiatku roka potvrdzujú aj skôr publikované údaje Štatistickým úradom SR o tržbách v priemysle, keď reálne tržby vo výrobe dopravných prostriedkov v prvom mesiaci roka medziročne vzrástli o 7,4 %. Podľa neho nové objednávky motorových vozidiel v januári vzrástli medziročne o 4,9 %, čo podľa Gábriša predstavuje pozitívum pre túto časť slovenského priemyslu do ďalších mesiacov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies