Počet nových prípadov eboly v Libérii sa zvýšil na tri

NETKY.SK • 9 Apríl 2016, 06:31 • 2 min
Počet nových prípadov eboly v Libérii sa zvýšil na tri

MONROVIA - Na tri sa zvýšil počet nových prípadov eboly v západoafrickom štáte Libéria.

slovakia

left justify in out

Iba pred týždňom Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) informovala, že vírus eboly sa znovu objavil v Libérii a že jeho najnovšou obeťou je žena-tridsiatnička. Krajinu pritom už pred mesiacmi vyhlásili za zbavenú eboly podobne ako susednú Guineu, kde však v priebehu uplynulých týždňov taktiež došlo k výskytu niekoľkých nových prípadov nakazenia životunebezpečným vírusom.

 

Ako dnes informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na námestníka libérijského ministra zdravotníctva Tolberta Nyenswaha, viac ako 100 ľudí, ktorí sa dostali do kontaktu s chorými, je v súčasnosti v karanténe, aby sa predišlo ďalšiemu rozšíreniu infekčného ochorenia.

 

Jedným z nových pacientov je trojročný synček ženy, ktorá zomrela pred ôsmimi dňami.

 

Epidémia eboly vypukla na sklonku roka 2013 v Guinei a následne sa rozšírila najmä do susedných západoafrických štátov - Libérie a Sierry Leone. Ochorenie si tam vyžiadalo vyše 11.300 ľudských životov.

 

Libéria bola označená za zbavenú eboly už v januári, a síce po uplynutí 42 dní (dvojnásobok 21-dňovej inkubačnej lehoty eboly), počas ktorých sa nevyskytol nijaký nový prípad.

 

WHO zároveň nedávno oznámila, že ebola už nepredstavuje celosvetovú zdravotnú hrozbu. Výskyt menšieho počtu nových prípadov však označila za očakávaný.

 

Guinea hlásila v polovici marca malý počet nových prípadov nákazy, na čo susedná Libéria reagovala uzatvorením vzájomnej štátnej hranice, aby zamedzila potenciálnemu prenosu vírusu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies