Počet nezamestnaných v Česku klesol na takmer 21-ročné minimum

NETKY.SK • 11 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Počet nezamestnaných v Česku klesol na takmer 21-ročné minimum

PRAHA - Nezamestnanosť v Česku klesla v apríli na 3,2 % z marcových 3,5 %, oznámil vo štvrtok český úrad práce (ÚP ČR). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka hľadalo prácu 4,4 % ľudí. Momentálne úrad eviduje 242.798 uchádzačov o prácu, čo je najmenej od augusta 1997. Za rok tak ubudlo viac než 84.000 nezamestnaných.

slovakia

left justify in out

"V plnom prúde sú už sezónne práce, najmä v stavebníctve, gastronómii, v cestovnom ruchu, poľnohospodárstve, lesníctve a v kúpeľnej oblasti," povedala šéfka ÚP ČR Kateřina Sadílková. Podľa nej by mohla nezamestnanosť mierne klesať aj v nasledujúcich mesiacoch.

 

Ako uviedol server novinky.cz, podobne to vidí aj ekonóm spoločnosti Cyrrus Lukáš Kovanda. "Miera nezamestnanosti bude klesať ďalej, až do júna, dokedy by mala klesnúť prvýkrát od 90. rokov pod úroveň 2 %," povedal Kovanda pre Novinky.

 

Nízka nezamestnanosť prispieva k rastu spotrebiteľského dopytu, rovnaká situácia však robí vrásky aktérom na ponukovej strane ekonomiky, uviedla ekonómka Komerčnej banky Monika Junicke. "Nedostatok zamestnancov brzdí dynamiku priemyselnej produkcie. Niektoré podniky práve z dôvodu nedostatku zamestnancov nemôžu zvyšovať kapacitu výroby," dodala.

 

Kovanda k tomu doplnil, že táto situácia povedie k ďalšiemu tlaku na rast miezd. "Ruka v ruke so stále napätejšou situáciou na trhu práce ďalej svižne porastú nominálne mzdy. Ich rast sa zbrzdí až s prelomom roku, keď sa prejaví už pozorovaná strata dynamiky ziskovosti podnikovej sféry," uzatvoril ekonóm.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies