Počet nezamestnaných klesol v Česku vo februári na 21-ročné minimum

NETKY.SK • 8 Marec 2018, 11:36 • 2 min
Počet nezamestnaných klesol v Česku vo februári na 21-ročné minimum

PRAHA - Nezamestnanosť v Česku klesla vo februári na 3,7 percenta z januárovej úrovne 3,9 percenta.

slovakia

left justify in out

Zamestnanie hľadalo 280.899 ľudí, čo je najnižšia februárová úroveň od roku 1997.

 

Pribudli aj ponúkané voľné miesta. Zamestnávatelia ich vo februári ponúkali vyše 239-tisíc. Firmy najviac zháňajú pracovníkov v robotníckych a technických odboroch. "Z evidencie úradov práce odišlo vo februári viac než 41.000 ľudí. Mnohí z ich nachádzajú uplatnenie vďaka postupného nabiehaniu sezónnych prác, najmä v stavebníctve, gastronómii, poľnohospodárstve alebo napríklad v cestovnom ruchu. Zároveň v horských strediskách stále trvá zimná turistická sezóna," povedala generálna riaditeľka úradu Kateřina Sadílková, ktorá predpokladá, že v nadchádzajúcich mesiacoch bude nezamestnanosť ďalej klesať.

 

Podľa ekonóma Komerčnej banky Viktora Zeisela pokles nezamestnanosti prekonal očakávania trhu. Ako uviedol, počet voľných pracovných miest stále rastie a aj v tomto smere bol zaznamenaný rekord. "Situácia na trhu práce je extrémne napätá," povedal Zeisel. Dodal, že sa to ukáže aj na štatistike priemernej mzdy za záverečný kvartál minulého roka, kde ekonómovia očakávajú výrazný rast aj vďaka zrealizovanému zvýšeniu platov v štátnej sfére. Štatistika by mala byť zverejnená v piatok 9. marca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies