Počet nelegálnych prisťahovalcov, ktorí prišli do Európskej únie po mori v minulom roku klesol

NETKY.SK • 6 Január 2017, 14:00 • 2 min
Počet nelegálnych prisťahovalcov, ktorí prišli do Európskej únie po mori v minulom roku klesol

BRUSEL - Počet nelegálnych prisťahovalcov, ktorí prišli do Európskej únie po mori, klesol v roku 2016 o dve tretiny voči predošlému roku. Stalo sa tak vďaka dohode o migrácii medzi EÚ a Tureckom. Na druhej strane, príliv utečencov do Talianska zo severnej Afriky dosiahol rekordnú výšku. Uviedla dnes Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

slovakia

left justify in out

Marcová dohoda medzi Bruselom a Ankarou bola zameraná na úsilie zastaviť mohutný tok migrantov cez Turecko a Egejské more do Grécka a ďalej do Európy. Pre Turecko to znamenalo trojmiliardovú finančnú pomoc, aby udržalo utečencov na svojom území a zabránilo prevádzačom prepravovať prisťahovalcov cez Egejské more do Grécka. Ankara zároveň získala aj prísľub vízovej liberalizácie pre svojich občanov cestujúcich do EÚ a urýchlenie prístupových rozhovorov.

 

Tento proces bol pozastavený po júlovom pokuse o štátny prevrat v Turecku a po následnej represívnej politike vlády v Ankare proti svojim kritikom.

 

Podľa údajov Frontexu medzi prisťahovalcami, ktorí aj naďalej prechádzajú cez Stredozemné more do Európy, prevažujú občania Sýrie, Afganistanu a Iraku.

 

Po zatvorení tzv. balkánskej trasy a dohode s Tureckom bolo najväčšiemu náporu vystavené Taliansko, kam vlani zo Severnej Afriky cez Stredomorie prišlo približne 181.000 imigrantov. Je to zatiaľ najvyšší zaregistrovaný počet imigrantov - o 20 percent vyšší ako v roku 2015.

 

Frontex upozornil, že podľa etnického zloženia sa do Talianska podarilo nelegálne priplávať najmä utečencom z Nigérie, Eritrey a Guiney.

 

Migračné toky cez Stredomorie v roku 2016 znamenali zároveň aj najväčší počet obetí. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) vlani vo vodách Stredozemného mora zahynulo takmer 5000 migrantov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona