Počet nehôd na železničných priecestiach klesol v roku 2016 o tretinu

NETKY.SK • 10 Január 2017, 15:12 • 2 min
Počet nehôd na železničných priecestiach klesol v roku 2016 o tretinu

BRATISLAVA - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) zaznamenali v uplynulom roku pokles v počte nehôd na železničných priecestiach, ako aj v počte obetí. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková, v roku 2016 sa na priecestiach stalo 38 nehôd, pri ktorých zahynulo šesť ľudí a ťažko sa zranilo 10.

slovakia

left justify in out

Oproti roku 2015 tak bolo zaznamenaných o 17 nehôd menej, počet usmrtených klesol zo 14 na šesť osôb a počet ťažko zranených z 12 na 10 osôb. Podľa železníc tieto čísla predstavujú najnižší počet nehôd za posledných 16 rokov. V porovnaní s uplynulými rokmi klesol podľa štatistík počet nehôd zhruba o 30 percent, počet obetí klesol až o 57 percent. Medzi obeťami boli v minulom roku dvaja vodiči, dvaja chodci, jeden cyklista a jeden rušňovodič.


"Uvedené čísla nás nesmierne tešia. Sú výsledkom systematickej práce ŽSR v oblasti prevencie bezpečnosti, a to nielen z pohľadu samotných železničných priecestí, ale najmä výchovy a vzdelávania už od najmenších detí, a predovšetkým neustáleho prízvukovania verejnosti, ako správne prechádzať cez železničné priecestia. Čísla sú veľmi potešujúce. Dôležité je ich však udržať na tejto, alebo aj nižšej úrovni aj do budúcnosti," uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

 

Aj napriek zníženému počtu nehôd podľa neho neustále ŽSR apelujú na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby pri prejazde cez železničné priecestia boli mimoriadne pozorní, ohľaduplní, nepodceňovali možné nebezpečenstvo a dôrazne dodržiavali zákon o premávke na pozemných komunikáciách. "Zrážky s mnohotonovým kolosom, ktorého brzdná dráha môže byť niekoľko sto metrov, mávajú fatálne následky," zdôraznil Erdössy.

 

Paradoxným podľa železníc ostáva fakt, že na zabezpečených železničných priecestiach, teda tých, ktoré sú vybavené výstražnou svetelnou a zvukovou signalizáciou alebo okrem svetelnej výstrahy aj závorami stále dochádza k väčšiemu počtu nehôd ako na nezabezpečených priecestiach. Na zabezpečených priecestiach sa v uplynulom roku stalo 28 nehôd, čo je takmer 74 percent zo všetkých nehôd.


V prípade, že sa na železničnom priecestí stane nehoda alebo je niekto svedkom akejkoľvek ohrozujúcej situácie v blízkosti či priamo na železničnom priecestí, je podľa ŽSR potrebné okamžite zavolať na linku integrovaného záchranného systému 112 a nadiktovať jedinečné identifikačné číslo priecestia (JIČ). Tak môžu záchranné zložky a železničiari okamžite zistiť miesto nehody, rýchlo zasiahnuť a v prípade bezprostredného ohrozenia až zastaviť železničnú dopravu.

 

"JIČ sú pridelené ku každému železničnému priecestiu, zabezpečenému aj nezabezpečenému, ktoré je v správe ŽSR. Ku každému priecestiu je priradená databáza údajov ako telefónne číslo kancelárie výpravcu a dispečera, názov traťového úseku, železničná poloha priecestia v kilometroch, údaje o elektrifikácii, triede a čísle pozemnej komunikácie, cestná kilometrická poloha a cestné číslo križovania s traťou, miestny názov prejazdu, zemepisná dĺžka a šírka, nadmorská výška a iné poznámky. Tieto údaje sú poskytované Integrovanému záchrannému systému a polícii a týždenne aktualizované," zhrnula Pavlíková.

 

"Pri križovaní železničnej dráhy s pozemnou komunikáciou má železnica vždy prednosť. Pred železničným priecestím je vodič povinný počínať si mimoriadne opatrne a najmä presvedčiť sa, či môže bezpečne prejsť cez železničné priecestie," dodala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies