Počet nebezpečných stretov s ruskými silami narastá

NETKY.SK • 10 November 2014, 15:20 • 2 min
Počet nebezpečných stretov s ruskými silami narastá

LONDÝN – Od vypuknutia ukrajinskej krízy značne vzrástol počet nebezpečných stretov, do ktorých sa dostali ruské a západné vojenské sily. Ako v pondelok uviedol inštitút European Leadership Network (ELN) so sídlom v Londýne, situácia je porovnateľná so studenou vojnou.

slovakia

left justify in out

ELN zaznamenal a popísal 40 závažných incidentov, ktoré dokazujú agresívnejšiu vojenskú politiku Ruska voči Západu. Inštitút uvádza, že incidenty „agresívnej a nezvyčajne provokatívnej povahy zahŕňajú znepokojujúce narušenia vzdušných priestorov, tesné prelety lietadiel či prílišné priblíženia na mori“.

 

ELN konkrétne spomína tri vážne incidenty. V jednom prípade sa ruské prieskumné lietadlo dostalo do tesnej blízkosti civilného lietadla škandinávskej spoločnosti SAS so 132 osobami na palube, ktoré vzlietlo z Kodane. Spomína tiež únos estónskeho agenta tajnej služby na hraniciach s Ruskom, ktorého odviedli do Moskvy a obvinili zo špionáže. Ako posledný prípad inštitút spomína prenasledovanie ruskej ponorky švédskym námorníctvom, ktoré dokonca pohrozilo použitím sily. 

 

Severoatlantická aliancia zvýšila leteckú pohotovosť pre nárast aktivity ruských leteckých síl nad východnou a severnou Európou. Len tento rok letectvo NATO zachytilo vyše 100 letov ruských bojových lietadiel, čo je trikrát viac než v roku 2013. Zvýšená letecká aktivita pri východných hraniciach aliancie je podľa analytikov ukážkou sily zo strany Ruska. ELN v tejto súvislosti konštatuje, že Európa v súčasnosti prežíva najhoršiu bezpečnostnú krízu od konca studenej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona