Počet nebankoviek sa zrejme pre licencovanie zredukuje

NETKY.SK • 28 November 2014, 12:30 • 2 min
Počet nebankoviek sa zrejme pre licencovanie zredukuje

BRATISLAVA - Počet nebankových firiem sa pravdepodobne zredukuje. Dôvodom je novela zákona o spotrebiteľských úveroch, ktorá je v parlamente.

slovakia

left justify in out

Tá má zaviesť povinné licencovanie nebankových spoločností. Ako uviedol výkonný tajomník Asociácie poskytovateľov spotrebiteľských úverov Ivan Kahanec, kým v súčasnosti je na trhu vyše 200 poskytovateľov, ktorí nie sú bankami ani lízingovkami, očakáva sa, že licencovaním prejde okolo 20 až 50 spoločností. Okrem malých poskytovateľov, pre ktorých bude získanie licencie príliš nákladné, skončiť by mali podľa neho aj tí, ktorí využívali nekalé praktiky a poškodzovali svojich klientov.

 

Požičať si peniaze od poskytovateľa spotrebiteľských úverov, teda nebankovky, bude podľa Kahanca od budúceho roka z pohľadu spotrebiteľskej ochrany veľmi podobné, ako keby si klient požičal v banke. Doteraz totiž mohol poskytovať úvery takmer ktorýkoľvek podnikateľ, ktorý si na túto činnosť zriadil živnosť a splnil podmienky pre zápis do registra veriteľov. Novela zákona o spotrebiteľských úveroch však zavádza pre nebanky podľa Kahanca veľmi tvrdé podmienky na podnikanie. 

 

Všetky spoločnosti, ktorú budú chcieť poskytovať spotrebiteľské úvery, budú musieť prejsť podrobným posudzovacím procesom v Národnej banke Slovenska. Tento proces povoľovania je inšpirovaný bankovým licencovaním. Druhou novinkou v zákone je povinné používanie tzv. úverových registrov pri posudzovaní bonity spotrebiteľov. Úverový register využívajú banky pri žiadosti o hypotéku, spotrebný úver, kreditku či povolené prečerpanie na účte. Po novom budú musieť všetci poskytovatelia úverov obozretne posúdiť, či spotrebiteľ pravdivo informoval o všetkých svojich finančných záväzkoch. 

 

Ako uviedol Kahanec, časť členov asociácie už využíva niektoré registre a zmena vylepší ich schvaľovací proces. "Niektorí členovia však doteraz aj napriek svojim snahám nemali možnosť získavať informácie z registrov. Zákonná povinnosť zabezpečí pre všetkých rovnaké podmienky pri posudzovaní tzv. bonity klienta," povedal Kahanec. Táto systémová regulácia podľa neho však prichádza pomerne neskoro. Jej neskorý príchod podľa Kahanca spôsobil, že snahy zákonodarcov ochrániť spotrebiteľov viedli k zavedeniu pravidiel, ktoré znižujú komfort klientov, ich ochranu a zvyšujú im náklady na úver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona