Počet návštevníkov Slovenska v roku 2014 zaznamenal výrazný prepad

NETKY.SK • 3 Február 2015, 15:34 • 2 min
Počet návštevníkov Slovenska v roku 2014 zaznamenal výrazný prepad

BRATISALVA - Slovenský cestovný ruch zaznamenal v minulom roku na rozdiel od ostatných štátov v Európe prepad.

slovakia

left justify in out

Hovoria o tom výsledky za prvé tri štvrťroky roka 2014, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave prezentovali predstavitelia Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR pri príležitosti 5. Valného zhromaždenia.
     

"Sme jediná krajina v rámci Európy, kde vývoj počtu návštevníkov nemá pozitívne číslo. Napriek tomu, že ostatné krajiny dokázali v minulom roku rásť. Ten prepad je dosť výrazný. Za trištvrte roka 2014 máme o takmer 580.000 prenocovaní menej, ako sme mali v porovnateľnom období v roku 2013," konštatoval prezident ZCR Marek Harbuľák. "Pri priemernej veľkosti ubytovacieho zariadenia okolo 50 lôžok a pri priemernej vyťaženosti na úrovni 26 % je to, ako keby 122 ubytovacích zariadení na Slovensku prišlo o svojich klientov," prirovnal. Rovná sa to približne polovici všetkých ubytovacích zariadení v Trenčianskom alebo v Trnavskom kraji a takmer je to identické číslo s počtom zariadení v Bratislave. "Pri tomto výsledku by sa 122 zariadení na Slovensku mohlo pokojne zavrieť a zamestnanci by prišli o svoju prácu," konštatoval Harbuľák.
     

ZCR za hlavnú príčinu nepriaznivého stavu označil podmienky nastavené na podnikanie v cestovnom ruchu, keď pribúdajú povinnosti a rastú náklady. "Táto situácia už nie je únosná pre mnohých podnikateľov v cestovnom ruchu," konštatoval a pripomenul, že viac ako 90 % v tomto odvetví tvoria mikropodniky a malé podniky.
     

ZCR kritizoval vysoké daňové a odvodové zaťaženie. "Sme jednou z troch krajín v Európe, ktoré nemajú zníženú sadzbu dane z pridanej hodnoty. Všetci okolo nás si ju znižujú, aby si zabezpečili konkurencieschopnosť, ale my sa tvárime, že to nepotrebujeme," povedal Harbuľák. Kritizoval aj sprísnené kritériá pre zamestnávanie ľudí na dohodu a tiež doteraz nejasné podmienky pre zamestnávanie rodinných príslušníkov.
     

Akčný plán, ktorý pripravuje Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, by mal podľa prezidenta ZCR napomôcť cestovnému ruchu. "S ministerstvom sme sa pri rokovaniach zhodli na väčšine vecí, ale už včera bolo neskoro. Pevne verím, že v tomto roku sa tak, ako bol plán prezentovaný, začne napĺňať," konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona