Počet nakazených vo svete sa zvyšuje, na Slovensku je 14 nových prípadov

NETKY.SK • 5 Apríl 2020, 11:46 • 2 min
Počet nakazených vo svete sa zvyšuje, na Slovensku je 14 nových prípadov

Na Slovensku pribudlo počas soboty 4. apríla 14 nových prípadov nákazy novým koronavírusom z 1524 testovaných. Celkovo ich na Slovensku je 485. V nedeľu o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Aká je situácia v ostatných krajinách?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovensko

Šéf rezortu zdravotníctva poďakoval zdravotníkom aj občanom Slovenska za to, ako epidémiu ochorenia COVID-19 zvládajú. Doplnil, že celkovo je na Slovensku negatívne testovaných na nový koronavírus 14.670 ľudí. Tri osoby sa nachádzajú na jednotke intenzívnej starostlivosti a jedna osoba je na umelej pľúcnej ventilácii.

 

Maďarsko

Dvaja pacienti vo veku nad 80 rokov sú ďalšími obeťami šírenia nákazy novým druhom koronavírusu v Maďarsku. Počet obetí pandémie stúpol v nedeľu na 34, informoval vládny krízový štáb na svojej webovej stránke koronavirus.gov.hu.

 

Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus, podľahli väčšinou starší ľudia, ale sú medzi nimi aj 38-ročný muž s rakovinou pečene a 41-ročná žena trpiaca vysokým krvným tlakomPočet potvrdených prípadov nákazy stúpol za deň o 55 na celkových 733. Z ochorenia sa vyliečilo 66 pacientov. V domácej karanténe je 13.435 ľudí. Akreditované laboratóriá testovali 21.250 vzoriek, vyplýva z aktuálnych údajov. Krízový štáb v sobotu konštatoval, že prudkému nárastu šírenia infekcie sa zatiaľ podarilo zabrániť. Premiér Viktor Orbán avizoval, že budúcu stredu maďarská vláda rozhodne o prípadnom obmedzení pohybu obyvateľstva.

 

img

 

Česko

K polnoci zo soboty na nedeľu sa potvrdilo 4472 prípadov nákazy Covidom-19, zomrelo 59 chorých a z choroby sa vyliečilo 78 infikovanýchMinister vnútra Jan Hamáček povedal po rokovaní s prezidentom Milošom Zemanom v Lánoch, že sankcie za porušenie jednotlivých nariadení budú oveľa prísnejšie.  Hamáček tiež zároveň plánuje predložiť Poslaneckej snemovni a Senátu zmenu zákona, vďaka ktorej by policajti mohli neposlúchnutie riešiť blokovou pokutou až vo výške 10.000 Kč (360 eur) priamo na mieste. 

 

Núdzový stav v ČR bude pravdepodobne predĺžený. Krízový štáb sa pôvodne dohodol na predĺžení o 30 dní, nakoniec bude však zrejme predĺžený do konca apríla. 

 

Rusko

Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v ruskom hlavnom meste Moskva stúpol za posledný deň o 536 na celkový počet 3893 infikovanýchV celom Rusku je doposiaľ 4731 potvrdených infikovaných osôb a 333 pacientov sa z choroby  už vyliečilo. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa В.В. Путин (@putin.life),

 

Podľa najnovších ruských údajov zomrelo na následky spojené s touto infekciou v celej krajine 43 ľudí. O dvoch najnovších úmrtiach informovalo moskovské protikoronavírusové krízové centrum v sobotu večer. Ruská vláda už dávnejšie zriadila internetovú horúcu linku, na ktorej občanov oboznamuje s aktuálnou situáciou týkajúcou sa pandémie.

 

Čína

Čína potvrdila v nedeľu 30 nových prípadov ochorenia COVID-19. S výnimkou piatich prípadov ide o osoby, ktoré sa vírusom nakazili v zahraničíV stredočínskom meste Wu-chan, kde sa pandémia koronavírusu vlani v decembri začala, opäť nepribudli nové prípady nákazy. Päť nových prípadov hlásili z južnej provincie Kuang-tung susediacej s Hongkongom.

Vo Wuchane v sobotu zaznamenali tri nové úmrtia. V celej Číne od začiatku epidémie zaznamenali 81.669 prípadov ochorenia COVID-19 a 3329 úmrtí

 

img

 

Počet nových infekcií v Číne v minulých týždňoch rapídne poklesol. Čínske úrady sa však obávajú možnej druhej vlny nákazy v súvislosti s množiacimi sa prípadmi zavlečenia infekcie zo zahraničia. Tie podľa oficiálnych štatistík tvoria prevažnú väčšinu nových prípadov nákazy. Peking preto zaviedol prísne opatrenia, v rámci ktorých zakázal väčšine cudzincov vstup na čínske územie a obmedzil počet i kapacitu medzinárodných letov. Mnohé čínske mestá zaviedli povinnú 14-dňovú karanténu pre osoby prichádzajúce spoza hraníc.

 

USA

V Spojených štátoch potvrdili už vyše 300.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a viac ako 8100 úmrtí. Vyplýva to z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore. Len v sobotu pribudlo 23.949 infikovaných a minimálne 1023 ľudí zomrelo na komplikácie spojené s ochorením COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus.

 

Americký prezident Donald Trump na sobotňajšom brífingu v Bielom dome varoval, že najbližšie týždne budú pre USA zrejme najťažšie. "Žiaľ, dôjde k mnohým úmrtiam," vyhlásil prezident. Zároveň zdôraznil, že život v Spojených štátoch sa musí čo najskôr vrátiť do bežných koľají. "Musíme našu krajinu opäť otvoriť," uviedol Trump. 

 

 

Približne 25% zo všetkých potvrdených prípadov nákazy koronavírusom vo svete je aktuálne v USA, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa. Ešte 10. marca pritom v Spojených štátoch evidovali len zhruba 1000 infekcií a 30 úmrtí. Trumpova administratíva v tejto súvislosti čelí kritike, že na šírenie nákazy dostatočne rýchlo nezareagovala, rovnako ako úrady niektorých amerických štátov.

Najviac postihnutým je štát New York, odkiaľ pochádza zhruba tretina prípadov nákazy a 40 percent zo všetkých úmrtí evidovaných v USA. Miestne úrady vyzvali už asi 95 percent amerických občanov, aby sa zdržiavali vo svojich domovoch a pomohli tak spomaliť šírenie vírusu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies