Počet mŕtvych po zemetrasení v Turecku a Sýrii presiahol 47.000

NETKY.SK • 23 Február 2023, 14:00 • 2 min
Počet mŕtvych po zemetrasení v Turecku a Sýrii presiahol 47.000

ANKARA - Počet mŕtvych obetí ničivého zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré 6. februára postihlo Turecko a Sýriu, už presiahol 47.000. Z trosiek budov pritom vyťahujú ďalšie a ďalšie telá. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu zvýšil oficiálny počet mŕtvych na 43.556. Spolu s obeťami v Sýrii to teraz je 47.244 mŕtvych. Soylu v stredu večer v interview pre štátnu stanicu TRT povedal, že čaty pohotovostných služieb prehľadávajú trosky dvoch budov v ťažko zasiahnutej provincii Hatay a pátrajú po ďalších telách. Pátracie operácie na ostatných miestach sa už skončili, povedal minister. Skazu tam ešte viac zhoršilo tento týždeň zemetrasenie s magnitúdou 6,4, ktoré zničilo ďalšie budovy. Celkovo sa pri otrasoch 164.000 budov zrútilo alebo je natoľko poškodených, že ich musia zbúrať, informoval turecký minister pre životné prostredie a urbanizáciu Murat Kurum.

 

Miestna organizácia civilnej ochrany na severozápade Sýrie, známa ako Biele prilby, vo štvrtok oznámila, že desaťtisíce rodín prežívajú v autách a stanoch, pretože sa boja "opakovania zemetrasenia". V sýrskom Damasku pod kontrolou vlády pristálo prvé lietadlo z Bahrajnu naložené humanitárnou pomocou. Ostrovné kráľovstvo v Perzskom zálive patrí k mnohých arabským štátom, ktoré sa pokúšali o zlepšenie vzťahov so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom. Predtým sa mu vyhýbali pre brutálne potlačenie protestov v roku 2011. Pomoc do Sýrie dodávajú aj Saudská Arábia a Egypt, dvaja kľúčoví spojenci Spojených štátov v tomto regióne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies