Počet mobilov preskúmaných na hraniciach USA prudko vzrástol

NETKY.SK • 14 Marec 2017, 08:27 • 2 min
Počet mobilov preskúmaných na hraniciach USA prudko vzrástol

WASHINGTON - Na hraniciach USA prudko vzrástol počet mobilov, ktoré prehľadali pracovníci Amerického úradu pre clá a ochranu hraníc (CBP). Z údajov poskytnutých ministerstvom pre vnútornú bezpečnosť (DHS) vyplýva, že zatiaľ čo v roku 2015 sa takýchto prehliadok uskutočnilo menej ako 5000, o rok neskôr ich bolo takmer 25.000, informovala v pondelok televízia NBC News.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo predpokladá, že trend bude tento rok naďalej rastúci, keďže len vo februári prehľadali pohraničníci 5000 mobilov, čo je viac ako za celý rok 2015.

 

"To je šokujúce," povedala Mary Ellen Callahanová, ktorá mala na ministerstve pre vnútornú bezpečnosť na starosti ochranu súkromia a v roku 2009 vypracovala pravidlá a obmedzenia pre úradníkov CBP v tejto oblasti. "Je v tom (zvýšení počtu kontrol) jasná a vedomá stratégia, to nie je náhoda," konštatovala Callahanová.

 

NBC skúmala 25 prípadov, keď úradníci CBP na letiskách a hraničných priechodoch požadovali od amerických občanov, aby im odovzdali svoje telefóny a heslá k nim alebo ich odblokovali. Konkrétne uvádza prípad Akrama Shibliho a Kelly McCormickovej z Buffala v štáte New York, ktorí sa 1. januára 2017 vrátili do USA z výletu v Toronte. Úradníci CBP ich zadržiavali dve hodiny, pričom im zobrali mobilné telefóny a požadovali od nich heslá.

 

"Pociťoval som to ako hrubé porušenie našich práv," povedal pre NBC News 23-ročný Shibli, filmár, ktorý sa narodil a vyrástol v New Yorku. Obaja im však vyhoveli.

 

O tri dni neskôr pri návrate z inej cesty do Kanady absolvovali rovnakú procedúru. Keď jeden z úradníkov požiadal Shibliho, aby mu dal svoj telefón, ten odmietol a argumentoval, že niečo podobné už zažil. Úradník ho vyzval znova, no tento raz ho za niekoľko sekúnd obklopili ďalší muži, pričom jeden mu držal nohy, ďalší mu zozadu stisol krk a tretí siahol do vrecka a vytiahol telefón. McCormicková úradníkom vydala svoj mobil dobrovoľne.

 

Tento prípade nie je podľa NBC News ojedinelý. Podobné zážitky majú naturalizovaní Američania i ľudia, ktorí sa narodili a vyrástli v USA. Cestovali rôznymi dopravnými prostriedkami, išlo o podnikateľov, páry, dôchodcov a rodiny s malými deťmi. Nikto nebol na zozname teroristov, niektorých sa pýtali aj na náboženstvo a etnický pôvod. Spoločným znakom 23 z 25 prípadov je, že išlo o moslimov, rovnako ako Shibli, ktorého rodičia sú zo Sýrie.

 

NBC News však upozorňuje, že uvedený trend sa nezačal príchodom Donalda Trumpa k moci, ale ešte v posledných rokoch administratívy Georgea W. Busha, vtedy však boli prehliadky zamerané na konkrétnych jednotlivcov. Aktuálny nárast zapríčinila podľa dvoch zdrojov z prostredia spravodajských služieb séria incidentov v rokoch 2015 a 2016, keď sa bezpečnostným zložkám vrátane FBI sa nepodarilo zabrániť americkým občanom vykonať útoky.

 

Shibliho prípad hovorca CBP odmietol komentovať, ale uviedol, že sa prešetruje. Zároveň rozhodne poprel akékoľvek obvinenia "z profilovania cestujúcich na základe národnosti, rasy, pohlavia, náboženstva, viery alebo duchovného presvedčenia".

 

Hovorca ministerstva pre vnútornú bezpečnosť k nárastu kontroly elektronických zariadení pre NBC News povedal, že CBP reaguje na aktuálne informácie o hrozbách, ktoré sú založené na informáciách tajných služieb. Hovorca tiež uviedol, že kontroly občanov na odchode z USA majú chrániť pred krádežou amerického priemyselného tajomstva a citlivých údajov týkajúcich sa národnej bezpečnosti.

 

Rada pre americko-islamské vzťahy (CAIR) podala tento rok dve desiatky sťažností na CBP vo veci sústreďovania sa moslimských Američanov. CAIR a medzinárodná nezisková organizácia Electronic Frontier Foundation (EFF) zvažujú právne kroky proti vláde za podľa nich protiústavné prehliadky na hraniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies