Počet migrantov prichádzajúcich zo Sýrie sa znížil, Iračanov je viac

NETKY.SK • 28 Január 2016, 18:50 • 2 min
Počet migrantov prichádzajúcich zo Sýrie sa znížil, Iračanov je viac

BRUSEL - Počet sýrskych migrantov prichádzajúcich na grécke ostrovy s úmyslom požiadať o azyl v Európe sa v uplynulých mesiacoch znížil, pričom množstvo Iračanov naopak vzrástlo, uviedla dnes európska pohraničná agentúra Frontex.

slovakia

left justify in out

Zmeny v týchto číslach podľa agentúry Reuters sčasti odzrkadľujú zlepšenie v systéme registrácie a identifikácie migrantov v poslednom štvrťroku, vďaka čomu sa darí odhaľovať osoby preukazujúce sa falošnou totožnosťou.

 

Dôraz v rámci diskusií, ako zvládnuť nekontrolovaný prílev migrantov, sa v EÚ zameriaval najmä na spôsob, ako rozlíšiť osoby utekajúce pred vojnou, a teda s nárokom na medzinárodnú ochranu, pred ekonomickými migrantmi, ktorí prichádzajú do Európy za lepšími životnými podmienkami, pričom však nie sú vystavení bezprostrednému ohrozeniu života.

 

"Percento osôb označujúcich sa za Sýrčanov medzi všetkými migrantmi sa v uplynulých mesiacoch značne znížilo," konštatoval Frontex. Dodal, že spomedzi osôb prichádzajúcich do Grécka zaevidovali v decembri ako Sýrčanov 39 percent, pričom v novembri ich bolo 43 percent a v októbri až 51 percent.

Migranti predtým väčšinou uvádzali, že pochádzajú zo Sýrie zmietanej občianskou vojnou, v záujme čo najvyššej pravdepodobnosti úspechu pri podávaní žiadostí o azyl v Európe.

 

Z celkového objemu tých, ktorí sa do Grécka preplavili v decembri z Turecka, tvorili štvrtinu Iračania, čo je takmer dvojnásobne viac než pred dvoma mesiacmi.

Frontex ďalej píše, že ďalšiu tretinu až štvrtinu migrantov tvorili Afganci. Ich úspešnosť pri získaní azylu v Európe sa však podľa Reuters oproti Sýrčanom či Iračanom považuje vo všeobecnosti za nižšiu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona