Počet migrantov, ktorí dorazia denne do Chorvátska, sa znížil

NETKY.SK • 30 September 2015, 21:51 • 2 min
Počet migrantov, ktorí dorazia denne do Chorvátska, sa znížil

ZÁHREB - Počet migrantov, ktorí denne dorazia do Chorvátska, mal v uplynulých dňoch klesajúci trend, aktuálne ich je v priemere 5000. Podľa chorvátskych médií o tom dnes informoval minister vnútra Ranko Ostojič.

slovakia

left justify in out

Na základe aktuálnych údajov rezortu vnútra prekročilo srbsko-chorvátske hranice od 16. septembra 88.532 migrantov, pričom do dnešnej 09.00 h opustilo územie Chorvátska 84.000 z nich.

 

Ostojič označil za dôvod zmiernenia migračného tlaku fakt, že Grécko púšťa na palubu lodí menej žiadateľov o azyl. Na macedónsko-srbských hraniciach sa navyše začalo s registráciou migrantov, čo tiež viedlo k zníženiu počtu ilegálnych prisťahovalcov do Chorvátska.

 

K úplnému zastaveniu vlny migrantov povedie podľa slov chorvátskeho ministra vnútra iba zvýšenie finančnej podpory Turecku, Jordánsku a Libanonu, kde sú veľké utečenecké tábory, ako aj ich nevyprázdňovanie v Grécku. 

 

Súčasne zdôraznil, že by to síce znamenalo zastavenie migračnej vlny, nie však riešenie podstaty problému.

Ostojič potvrdil, že Chorvátsko je pripravené prijať utečencov v počte, ktorý krajine predpisujú kvóty v rámci ich prerozdelenia v rámci Európskej únie.

 

Chorvátsko však podľa denníka Jutarnji list podmieňuje pomoc civilného obyvateľstva migrantom akreditáciou od niektorej z charitatívnych organizácií. Bez nej sa aktivisti nesmú zdržiavať ani v okolí táborov, ani v blízkosti lokalít využívaných na ilegálne prekročenie hraníc. Kým podľa aktivistov je situácia v teréne katastrofálna, policajti sa im vyhrážajú, že ich zadržia, ak spomínané miesta neopustia.

 

Na tisícky utečencov, ktorí prichádzajú zo Srbska cez jednej z hraničných priechodov, čaká jediný stan Červeného kríža a v ňom fľaša vody a tabuľka čokolády. Aktivisti im nesmú podávať už ani varené jedlá.

 

Minister vnútra v reakcii argumentoval dodržiavaním hygienických predpisov a upozornil, že príprava jedál pod holým nebom iba komplikuje situáciu. Súčasne poznamenal, že zodpovednosť za prípadné ochorenie niektorého z migrantov nesie prirodzene on.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies