Počet ľudí zatknutých v súvislosti s prevratom v Turecku stúpol na vyše 10 000

NETKY.SK • 22 Júl 2016, 13:07 • 2 min
Počet ľudí zatknutých v súvislosti s prevratom v Turecku stúpol na vyše 10 000

ISTANBUL - Počet ľudí zatknutých v Turecku po nedávnom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat sa zvýšil na 10.410, uviedol pre agentúru Anadolu v noci nadnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tým, že 4060 z nich skončilo vo väzbe. Informuje o tom agentúra DPA.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prudký nárast tejto bilancie znepokojuje mnohých západných spojencov Ankary, ktorí tvrdia, že Turecko sa vydalo na cestu autoritárskeho štátu. Opatrenia sú podľa Erdogana zacielené na stúpencov exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa prezidenta stojí za pokusom o prevzatie moci v krajine.

 

"Nechápeme kritiku, ktorej sa nám za to dostáva z Európy," uviedol hovorca Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Yasin Aktay. Zdôraznil, že Turecko v súčasnosti čelí množstvu teroristických útokov a napriek tomu až doteraz nepristúpilo k vyhláseniu výnimočného stavu.

 

Aktay ďalej spresnil, že z vyše 10.000 zatknutých je 7423 vojakov, 287 policajtov, 2014 sudcov a prokurátorov a 686 civilistov. Z uvedeného množstva vojakov je 162 generálov, čo predstavuje takmer polovicu všetkých generálov Turecka, ktoré má druhú najväčšiu armádu v rámci NATO.

 

V krajine začal vo štvrtok platiť 90-dňový výnimočný stav, ktorý je podľa Erdogana nevyhnutný pre obnovenie poriadku. Počas pokusu o prevrat zahynulo 260 ľudí. Ankara taktiež požaduje, aby USA vydali Gülena na stíhanie.

 

Došlo tiež k suspendovaniu viac než 37.500 štátnych zamestnancov a policajtov. Okrem toho 21.000 učiteľov pôsobiacich na súkromných školách prišlo o svoju licenciu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies