Počet ľudí s HIV posledné roky na Slovensku rastie

NETKY.SK • 7 Máj 2016, 13:54 • 2 min
Počet ľudí s HIV posledné roky na Slovensku rastie

BRATISLAVA - Nových prípadov HIV infekcie na Slovensku pribúda. Stúpajúci trend pozoruje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od začiatku 21. storočia. Najviac infikovaných žije vo väčších mestách, najvyšší kumulatívny výskyt je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

slovakia

left justify in out

Výskyt HIV či AIDS začali úrady na Slovensku monitorovať od roku 1985. Do konca roku 2015 zaznamenali u Slovákov i cudzincov 811 prípadov infekcie vírusom HIV. "Zo 674 Slovákov bolo nakazených 587 mužov a 87 žien," píše úrad. HIV infekcia prešla do štádia AIDS u 87 ľudí, z toho u 74 mužov a 13 žien. Zomrelo 59 ľudí. Slovensko však naďalej patrí k členským štátom Európskej únie (EÚ) s najnižším výskytom HIV infekcie.

 

Predvlani zaznamenali hygienici 86 prípadov HIV, čo bol doteraz najvyšší počet prípadov v jednom kalendárnom roku. Vlani evidovali rovnaký počet nových prípadov. "Z toho sedem sme v roku 2015 diagnostikovali u cudzincov pri ich pobyte na Slovensku, a to bez prechodu infekcie do štádia AIDS," píše úrad.

 

AIDS, teda syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti, hlásili vlani lekári u deviatich ľudí. Zaznamenali päť úmrtí s HIV infekciou. Všetky prípady AIDS sa vyskytli u občanov Slovenska, v prípade jedného úmrtia šlo o HIV infikovaného cudzinca.

 

HIV infekciu možno počas sledovaných rokov badať najmä u mužov majúcich sex s mužmi. "Získanie nákazy homosexuálnym stykom bolo stanovené v 65 percentách prípadov," informoval úrad. Heterosexuálnym stykom sa prenieslo takmer 24 percent infekcií, 2,2 percenta injekčným užívaním drog, 0,2 percenta transfúziou krvi a v 8,7 percentách prípadov lekári spôsob prenosu nestanovili.

 

Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV. Prvé štádium je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus. Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie. Posledné štádium je už samotný AIDS. HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je v SR prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona