Počet lesných požiarov v Austrálii stále stúpa, evakuovali desiatky ľudí

NETKY.SK • 23 Október 2013, 12:12 • 2 min
Počet lesných požiarov v Austrálii stále stúpa, evakuovali desiatky ľudí

SYDNEY - Desiatky Austrálčanov museli dnes opustiť svoje domovy v oblasti Modrých vrchov (Blue Mountains) západne od Sydney, kde silnejúci vietor začal rozdúchavať lesné požiare, ktoré túto oblasť sužujú už niekoľko dní. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V dôsledku silného vetra obyvateľov ohrozujú spŕšky žeravých uhlíkov. V očakávaní zhoršujúcich sa podmienok v oblasti Modrých vrchov miestne úrady zatvorili všetky školy. Oheň v tejto oblasti zničil minulý týždeň viac ako 200 domov. Atmosféra v mestečku Springwood, ktoré minulotýždňové požiare poznačili najviac, je napätá. "Všetci máme strach. Mám troch známych, ktorí prišli o všetko," povedala obyvateľka Springwoodu Rae Tebbuttová.

Úrady vyzývali obyvateľov, ktorí neboli na požiare pripravení, aby odišli do evakuačných centier v Sydney alebo Lightgowe. V jednom centre na západnom predmestí Sydney sa nachádza 120 ľudí evakuovaných z ohrozených oblastí. V štáte Nový Južný Wales neďaleko Sydney horí 73 požiarov, z ktorých 29 nie je pod kontrolou, uviedol veliteľ hasičskej služby Shane Fitzsimons. S požiarmi bojuje približne 3000 hasičov, z toho 1000 tvoria posily z iných austrálskych štátov.

Do boja s ohňom bolo nasadených 95 hasiacich lietadiel, ale v dôsledku vetra s rýchlosťou až 80 km/h v oblasti Modrých vrchov a Lightgowa museli operácie cez deň prerušiť. "Nech sa počas dnešného popoludnia stane čokoľvek, aj tak tu bude dosť požiarov, s ktorými budeme musieť bojovať zajtra, v nadchádzajúcich dňoch a týždňoch," dodal Fitzsimons.

Teploty v oblastiach, kde horí, stúpli na 32 stupňov Celzia. Predpoveď počasia na nadchádzajúce dni je najhoršia od minulého štvrtka, keď zhorelo najviac príbytkov. Pri požiaroch zatiaľ zahynul jeden človek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies