Počet lekárov na Slovensku dosahuje priemer OECD, sestier je menej

NETKY.SK • 27 November 2013, 13:59 • 2 min
Počet lekárov na Slovensku dosahuje priemer OECD, sestier je menej

BRATISLAVA - Slovensko sa podľa posledných údajov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) z roku 2011 ocitlo vo výdavkoch na zdravotníctvo v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) pod priemerom vyspelých krajín, a to o 1,4 percenta. Naopak, na lieky sme vynaložili o 0,7 percenta viac.

slovakia

left justify in out

V jednej oblasti však Slovensko držalo krok s vyspelými krajinami, a to počtom lekárov. Kým na tisíc obyvateľov u nás pripadlo 3,3 lekára, priemer OECD predstavoval 3,2. Slovensko sa tak zaradilo medzi krajiny ako Austrália, Francúzsko, Fínsko či Izrael. Na druhej strane však SR skončila pod priemerom OECD v počte sestier. Na tisíc obyvateľov ich u nás pripadalo 5,9. Priemer vyspelých krajín dosiahol 8,8 sestry. Rekordérmi sú v tomto smere Švajčiarsko, Dánsko či Belgicko s počtom 14 sestier na tisíc obyvateľov.

Ako ďalej vyplýva z údajov OECD, na Slovensku v roku 2011 viac ako polovicu lekárov tvorili ženy. Na jedného lekára pritom pripadalo 1,8 sestry, v susednom Česku to bolo 2,2 sestry, priemer OECD dosahoval 2,8 sestry. V neprospech sestier vyšlo aj porovnávanie platového ohodnotenia. Kým slovenskí lekári zarábali viac ako bola priemerná mzda v národnom hospodárstve, sestry na ňu ani len nedosiahli. Slovenskí všeobecní lekári boli podľa údajov OECD ohodnotení na 1,8 násobok priemernej mzdy, rovnako na tom boli aj doktori vo Fínsku. V Poľsku sa platy lekárov dostali na úroveň 2,2 násobku a v Slovinsku až na 2,3 násobku priemernej mzdy. 

Na druhej strane bola podľa OECD mzda nemocničných sestier na Slovensku 20 percent pod úrovňou priemernej mzdy, rovnako s platmi na tom boli aj sestry v Maďarsku. V ďalších okolitých krajinách, v Česku a Poľsku, sa mzdy sestier dostali na 1,1 násobok priemernej mzdy. "V nominálnych hodnotách narástli v priemere mzdy nemocničných sestier v SR v rokoch 2005 - 2008 o 13,8 %, čo bolo najviac z 22 hodnotených krajín OECD, kým v rokoch 2008 - 2011 o 2,9 %," konštatuje OECD. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies