Počet kolapsov z tepla v piatok mierne klesol

NETKY.SK • 29 Jún 2019, 10:14 • 2 min
Počet kolapsov z tepla v piatok mierne klesol

BRATISLAVA - Počet kolapsov z tepla v piatok v porovnaní s predchádzajúcim dňom mierne klesol. Pomoc záchranárov potrebovalo 87 ľudí, kým vo štvrtok až 116 ľudí. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová, v piatok až 20 pacientov skolabovalo v Žilinskom kraji.

slovakia

left justify in out

Najmenej pacientov malo zdravotné ťažkosti pre horúčavy v Bratislavskom kraji, išlo o päť pacientov.

Záchranná zdravotná služba opätovne apeluje na verejnosť, aby dbala na prevenciu. Od 11:00 do 15:00 sa treba zdržiavať v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. "Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti. Ak sa už nevyhneme pobytu vonku, netreba zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. Tekutiny treba dopĺňať priebežne počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Ideálne je piť čistú vodu, minerálne vody, zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Kávu s mierou, alkoholu je vhodné vyhnúť sa úplne, pretože rozširuje cievy," povedala Krčová.

 

obrazok

Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti z prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. Pri zhoršení zdravotného stavu treba kontaktovať tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona