Počet kamzíkov v Tatrách rastie, prekročil hranicu tisíc kusov

NETKY.SK • 31 Október 2012, 14:13 • 2 min
Počet kamzíkov v Tatrách rastie, prekročil hranicu tisíc kusov

Počet kamzíkov v Tatrách rastie, prekročil hranicu tisíc kusov - Zaujímavosti Zvláštnosťou tohtoročného spočítania kamzíkov bol výskyt početných kamzičích čried. V Hlinskej doline ich napočítali v jednej čriede viac ako 70, v Belianskych Tatrách bolo kamz

slovakia

left justify in out

img

Zvláštnosťou tohtoročného spočítania kamzíkov bol výskyt početných kamzičích čried. V Hlinskej doline ich napočítali v jednej čriede viac ako 70, v Belianskych Tatrách bolo kamzíkov najviac.

Počet kamzíkov na území Tatier prekročil hranicu tisíc kusov. Je tak zrejmé, že populácia kamzíka tatranského vrchovského neustále narastá.

Kým v roku 1999 žilo v Tatrách len približne 320 kamzíkov a v roku 2005 nenapočítali pred zimou viac ako päťsto kamzíkov. Počas tohtoročného jesenného spočítania to bolo už 1096 kamzíkov. Informovala o tom Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Pritom na slovenskej strane Tatier ich bolo 810 a 286 kusov napočítali v poľských Tatrách. V čase spočítania sa páslo 134 mláďat v slovenských a 43 mláďat v poľských Tatrách. Na spočítaní kamzičej zveri v Tatrách sa podieľali počas minulého týždňa, ŠL TANAPu, Správa TANAP, Tatranski Park Narodowy (TPN), Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny (SZOPK), mesto Spišská Belá a mesto Kežmarok.

Zvláštnosťou tohtoročného spočítania kamzíkov bol výskyt početných kamzičích čried. V Hlinskej doline ich napočítali v jednej čriede viac ako 70, v Belianskych Tatrách bolo kamzíkov najviac. 

"Životaschopnosť kamzičej populácie sa posudzuje aj podľa veľkosti jednotlivých čried. Nielen celkovou početnosťou populácie. Všeobecne možno teda povedať, že čím sú čriedy väčšie, tým je životaschopnosť celej populácie lepšia. Vidieť tak veľkú čriedu nie je v Tatrách raritou, ale zase úplne bežné to nie je. V každom prípade, s ohľadom na povedané vyššie, existencia tak veľkej čriedy je dobrým znakom, že sa tomuto vzácnemu endemickému poddruhu tatranskej fauny darí i v súčasnosti,"konštatoval zoológ ŠL TANAP Jozef Hybler.

Počas tohtoročného spočítania kamzíkov našli lesníci pod Volovcom v Západných Tatrách uhynutého kamzíka. Osudným sa mu stal pravdepodobne pád z výšky po tom, čo sa vyplašil alebo pošmykol. Približne sedemročného samca odviezli na Výskumnú stanicu ŠL TANAP v Tatranskej Lomnici, kde odobraté vzorky poslúžia na ďalšie vedecké účely. Lebka kamzíka bude vypreparovaná a uschovaná v depozite Múzea TANAP.

V posledných rokoch zaznamenávajú lesníci nárast kamzičej populácie v TANAP. Hybler tvrdí, že je to zásluhou mnohých opatrení, akými sú prikrmovanie jarabinou v čase potravinovej núdze, vynáška soli i kontrola dodržiavania ustanovení Návštevného poriadku zo strany správcov územia TANAP a TPN."V neposlednom rade sa nám podarilo eliminovať negatívne faktory ako vyrušovanie návštevníkmi v ich prirodzených lokalitách výskytu, pytliactvo či prelety vrtuľníkov nad týmto chráneným územím," dodáva

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies