Počet hypoúverov koncom vlaňajška vzrástol medziročne o vyše 6 %

NETKY.SK • 3 Február 2017, 10:34 • 2 min
Počet hypoúverov koncom vlaňajška vzrástol medziročne o vyše 6 %

BRATISLAVA - Banky schválili ku koncu minulého roka 204 086 nových zmlúv na hypotekárne úvery. Ako ďalej vyplýva z informácií zverejnených Národnou bankou Slovenska, v medziročnom porovnaní je to nárast o 6,3 %.

slovakia

left justify in out

Ku koncu dvanásteho mesiaca 2015 ich bolo totiž 192,1 tisíca. Hranicu 100 tisíc úverov banky prekročili v júni 2007, dvestotisícovú hranicu v septembri 2016 a stav zmlúv každomesačne narastá.

Najväčší podiel z jednotlivých bánk na celkovej výške poskytnutých hypotekárnych úverov v decembri minulého roka mala VÚB banka, a to 32,72 %. Tesne za ňou bola Tatra banka s podielom 29,27 %. Slovenská sporiteľňa mala podiel 15,88 %. Ostatné banky mali podiel menší ako 7 %.

Licenciu na poskytovanie hypotekárnych úverov má osem bánk. Hypotekárne banky v minulosti postupne rozširovali možnosti financovania bývania aj o spotrebné úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a iné úvery na bývanie. Tieto úvery na bývanie v niektorých prípadoch nahrádzajú klasické hypotéky, pričom klasické hypotekárne úvery niektoré banky poskytujú už len minimálne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona