Počet hypoték pre mladých vzrástol o viac ako 11 %

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 10:02 • 2 min
Počet hypoték pre mladých vzrástol o viac ako 11 %

BRATISLAVA - Počet Slovákov, ktorí využívajú štátny príspevok k hypotekárnemu úveru pre mladých, kontinuálne rastie a v decembri uplynulého roka dosiahol už 71.602.

slovakia

left justify in out

Nárast záujmu sa očakáva aj počas nasledujúcich troch mesiacov, keď budú tieto úvery vďaka vyššej príjmovej hranici dostupné väčšiemu počtu záujemcov. Ich počet medziročne vzrástol o 11,2 % a za posledných päť rokov sa viac ako zdvojnásobil. Celková suma uplatnených štátnych príspevkov pre mladých v roku 2016 dosiahla viac ako 29,4 milióna eur.

 

"Od tohto mesiaca bude môcť o hypotéku pre mladých požiadať výrazne viac záujemcov vo veku do 35 rokov. Príjmová hranica totiž stúpla o vyše 130 eur na 1287 eur v prípade jednotlivcov a o vyše 260 eur na 2574 eur v prípade dvojíc. Hranica príjmu sa aktualizuje každý štvrťrok a najvyššie hodnoty dosahuje každoročne počas mesiacov apríl až jún. Príjmová hranica sa totiž vypočítava z priemernej mzdy v národnom hospodárstve za dva štvrťroky dozadu. V druhom štvrťroku tak vychádza z údajov za posledný štvrťrok predchádzajúceho roku, kde priemernú mzdu zvyšujú koncoročné odmeny či trináste platy," vysvetľuje nárast Lenka Hritzová, vedúca oddelenia retailových úverov Slovenskej sporiteľne.

 

V treťom štvrťroku by mal príjmový strop opäť klesnúť, podľa odhadov zhruba na 1160 eur. Ľudia, ktorí chcú tento rok riešiť svoje bývanie a aktuálny nárast príjmovej hranice sa ich dotýka, by preto mali podľa Hritzovej o hypotéku požiadať do konca júna, a to aj v prípade, že ešte nebudú mať vybranú konkrétnu nehnuteľnosť. "Rozhodujúci je totiž dátum podania žiadosti, nie dátum podpisu zmlúv či čerpania úveru. Na nájdenie vhodnej nehnuteľnosti majú klienti ešte niekoľko mesiacov po podaní žiadosti. Záujemca si takto dokáže vopred zabezpečiť zvýhodnené podmienky, ktoré by v prípade podania žiadosti až po nájdení nehnuteľnosti už nemusel získať," radí Hritzová.

 

O hypotekárne úvery pre mladých možno požiadať najneskôr v deň 35. narodenín, úrokové zvýhodnenie platí 5 rokov a dosahuje 3 %, z toho 2 % poskytuje štát a 1 % banka. Výška príjmu žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok nesmie prekročiť 1,3 násobok (2,6 násobok pri dvojiciach) príjmu v národnom hospodárstve.

 

Zvýhodnený úver môžno získať do 50.000 eur a súčasne najviac do 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Požičať si však záujemca môže aj viac, no časť úveru prekračujúca niektorú z uvedených hraníc sa už úročí štandardne.

 

Počas piatich rokov poberania štátneho príspevku je úver možné kedykoľvek predčasne splatiť bez poplatku, ak tak však urobí dlžník počas prvých štyroch rokov po poskytnutí úveru a celý úver predčasne vyplatí, musí štátu vrátiť celú sumu dovtedy vyplatených príspevkov.

 

Úver môžno použiť na kúpu, výstavbu, zmenu a údržbu nehnuteľnosti určenej na bývanie alebo na kúpu podielu na takejto nehnuteľnosti. Hypotéku pre mladých nie je možné použiť na vyplatenie iného úveru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies