Počet hospitalizovaných na psychiatrii stúpol

NETKY.SK • 21 Júl 2014, 10:59 • 2 min
Počet hospitalizovaných na psychiatrii stúpol

BRATISLAVA - Počet hospitalizovaných v psychiatrických zariadeniach v priebehu roku 2013 oproti predošlým rokom stúpol, informoval Peter Bubla z kancelárie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií.

slovakia

left justify in out

Počet hospitalizovaných v minulom roku dosiahol takmer 44 tisíc. Oproti roku 2012 tak zaznamenali nárast o viac ako 1 700 prípadov. Najčastejšou príčinou prijatia do ústavnej psychiatrickej liečby sú už dlhodobo poruchy psychiky zapríčinené alkoholom. Narastá však aj počet hospitalizácií pre afektívne poruchy, medzi ktoré patrí i depresia.

 

Pre poruchy psychiky a správania sa zapríčinené užitím alkoholu v uplynulom roku zaznamenali 11 350 hospitalizácií, čo je viac ako štvrtina z celkového počtu hospitalizácii. Medzi hospitalizovanými dominovali muži, hospitalizácií bolo 8 930. Najväčší počet hospitalizácií pre poruchy psychiky zapríčinené alkoholom boli evidované u ľudí vo veku 45 až 54 rokov, išlo o 3 371 prípadov. Tieto problémy však neobchádzali ani mladšie ročníky. Vo veku do 18 rokov pre dané poruchy psychiky zaznamenali 25 hospitalizácií. 

 

Ďalšími častými duševnými chorobami, ktoré si vyžadovali ústavnú liečbu, boli podľa zdravotníkov schizofrénia, schizotypové poruchy a poruchy s bludmi. Tie boli príčinou 8 962 hospitalizácií. U žien sú tieto ochorenia najčastejšou príčinou prijatia do ústavnej psychiatrickej liečby. V posledných piatich rokoch narastá počet hospitalizácií pre afektívne poruchy. Ide o poruchy, ktorých hlavnou črtou je zmena nálady do depresie alebo do mánie. U žien sú druhou najčastejšou skupinou duševných ochorení vyžadujúcich hospitalizáciu. Celkovo zdravotníci pre tieto poruchy zaznamenali 6 089 hospitalizácií. Žien sa z toho týkalo až 4 115. 

 

U detských pacientov vo veku do 14 rokov zdravotníci evidujú 1 300 hospitalizácií v psychiatrických zariadeniach. Najväčší počet v tejto vekovej kategórii tvorili hospitalizácie pre poruchy správania sa a emočné poruchy so zvyčajným začiatkom v detstve a počas dospievania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies