Počet fúzií a akvizícií na Slovensku vlani klesol najviac za posledné štyri roky

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 13:11 • 2 min
Počet fúzií a akvizícií na Slovensku vlani klesol najviac za posledné štyri roky

BRATISLAVA - Minulý rok bol na Slovensku z hľadiska počtu transakcií v oblasti fúzií a akvizícií najslabší za posledné štyri roky. Investori uskutočnili celkovo 41 transakcií, čo predstavuje medziročný pokles takmer o 37 %. Vyplýva to z výsledkov rebríčka fúzií a akvizícií M&A Barometer v regióne strednej a juhovýchodnej Európy, ktorý vypracovala spoločnosť Ernst & Young.

slovakia

left justify in out

Najväčšou transakciou v minulom roku na Slovensku bolo zvýšenie podielu čínskym súkromným investorom spoločnosťou CEFC China Energy Company Limited vo finančnej skupine J&T Finance Group SE na 50 %. Spoločnosť CEFC China Energy Company Limited pôsobí najmä v oblasti financií, energetiky a priemyslu a je najväčšou súkromnou spoločnosťou v Šanghaji a šiestou najväčšou súkromnou spoločnosťou v Číne.

Ako ďalej z analýzy vyplýva, z hľadiska smerovania investícií sa situácia na Slovensku v minulom roku výrazne nezmenila. S miernym poklesom podielu oproti predchádzajúcemu roku zo 63 % na 52 % boli stále najaktívnejší zahraniční investori. Vysoký záujem o spoločnosti na Slovensku bol podľa EY zjavný najmä u českých investorov. Investície domácich investorov tvorili 24 % z celkového počtu transakcií. Oproti roku 2015 sa však zvýšila aktivita slovenských investorov v zahraničí, a to zo 14 % na 24 %.

„Aj keď v roku 2016 prevažnú väčšinu transakcií uskutočnili strategickí investori, analýza poukazuje na zvýšený záujem finančných investorov v tomto roku, keď sme na trhu zaznamenali medziročný nárast v ich aktivite z 9 na 13 transakcií, čo predstavuje nárast podielu finančných investorov na celkovom počte transakcií zo 14 % na 32 %,“ vysvetlil riaditeľ oddelenia transakčného poradenstva EY v Slovenskej republike zodpovedný za fúzie a akvizície Peter Demský.

Najatraktívnejším odvetvím boli bankové a finančné služby, ktoré dominovali v oboch oblastiach, v počte aj hodnote uskutočnených transakcií. Vo všetkých krajinách strednej a juhovýchodnej Európy uskutočnili prevažný počet transakcií strategickí investori a rovnako to bolo aj na Slovensku. Medziročne však na Slovensku aktivita finančných investorov oproti strategickým vzrástla.

Z analýzy zároveň vyplýva, že v regióne strednej a juhovýchodnej Európy bol rok 2016 z pohľadu počtu fúzií a akvizícií slabší ako predchádzajúci. Celkovo sa v regióne realizovalo 1 165 transakcií, čo predstavuje medziročný pokles o 9 %. Z hľadiska počtu transakcií bola najaktívnejšou krajinou Česká republika, za ňou nasledovali Turecko a Poľsko. Najatraktívnejším odvetvím v regióne z hľadiska transakcií bol už tretí rok po sebe IT sektor.

Spoločnosť EY (predtým Ernst & Young) poskytuje celosvetovo odborné poradenské služby v oblasti auditu, daní, transakčného a podnikového poradenstva. Názov EY označuje celosvetovú organizáciu a môže zahŕňať jednu alebo viac členských firiem Ernst & Young Global Limited, pričom každá je samostatná právnická osoba.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies