Počet firiem v platobnej neschopnosti celosvetovo klesne

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 13:14 • 2 min
Počet firiem v platobnej neschopnosti celosvetovo klesne

BRATISLAVA - Kým minulý rok sa celosvetovo niesol v znamení rastúcich insolvencií firiem, v tomto roku možno očakávať obrat. Predpovede expertov spoločnosti Euler Hermes hovoria o tom, že v roku 2018 by platobná neschopnosť firiem mala klesnúť o jedno percento. Spoločnosť Euler Hermes spracovala dáta týkajúce sa 43 krajín z celého sveta.

slovakia

left justify in out

Čo sa týka Slovenska, tento rok nemožno hovoriť o pozitívnom trende. Podľa analýz Euler Hermes čaká slovenské firmy nárast insolvencií o 3 %. Ešte horšia situácia však má nastať v Poľsku, na Taiwane, Singapure, Chile (zhodne po 5 %), nasleduje Rumunsko (7 %), Maroko a Veľká Británia (po 8 %). Úplne najväčší nárast z hľadiska počtu firiem ocitajúcich sa v platobnej neschopnosti má v roku 2018 postihnúť Čínu, a to až o 10 %.

 

"Vo všeobecnosti možno konštatovať, že platobná neschopnosť sa celosvetovo stabilizuje. To potvrdzuje šance na zníženie podnikateľského rizika a podporuje trend hospodárskeho oživenia. V roku 2018 by však mali byť pozorne sledované najmä spoločnosti v Ázii, Latinskej Amerike, východnej Európe a tiež Spojené kráľovstvo pre brexit," poznamenal Country Manager Euler Hermes za Slovensko Peter Mucina.

 

Pozitívne čísla pre rok 2018 predpovedajú experti spoločnosti Euler Hermes najmä v krajinách ako Brazília, Francúzsko, Portugalsko a Česká republika (všade pokles insolvencií o 7 %). Nasleduje Dánsko (-9 %), Grécko a Taliansko (po -10 %). Najlepší vývoj má nastať v Maďarsku, kde sa očakáva pokles počtu platobne neschopných firiem o 12 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona