Počet firiem, ktoré od uchádzačov žiadajú test na drogy, stúpa

NETKY.SK • 25 Február 2016, 10:57 • 2 min
Počet firiem, ktoré od uchádzačov žiadajú test na drogy, stúpa

BRATISLAVA - Na Slovensku rastie počet firiem, ktoré od uchádzačov o zamestnanie na pohovore vyžadujú testovanie na drogy. Pribúdajú totiž mladí ľudia, ktorí užívanie ľahkých drog priznávajú. Testy vyžadujú najmä priemyselné spoločnosti v oblasti strojárenstva a automotive. Uviedla to personálno-poradenská spoločnosť McRoy Jobliner.

slovakia

left justify in out

Podľa spoločnosti sa stáva, že test na drogy má pozitívny do 15 % uchádzačov na niektoré pozície. Ide predovšetkým o operátorov výroby a iné robotnícke profesie v priemyselnej výrobe, na ktoré stačí stredná škola bez maturity.

 

"Pozitívny test na THC zvykne znamenať pre uchádzača o zamestnanie stop. U týchto ľudí je totiž zvýšené riziko pracovných úrazov. Keď sú pod vplyvom omamnej látky, sú menej sústredení, čo môže viesť i k vážnemu zraneniu, a to nechce žiadna firma riskovať," vysvetľuje Branislav Jančuška zo spoločnosti McRoy Jobliner. Zároveň doplnil, že u takýchto ľudí sa zvyšuje aj riziko zle odvedenej práce, pričom nárast chybovosti a zlých rozhodnutí je výrazný.

 

Z rovnakého dôvodu si firmy dávajú pozor aj na alkohol. Ako uviedla spoločnosť, ten je v slovenských podmienkach dlhodobým problémom, preto nie je ničím zvláštnym, ak zamestnávateľ svojich zamestnancov na alkohol pravidelne testuje.

 

"Kontroluje sa buď ráno pred nástupom na zmenu, pri škodových udalostiach alebo pri pracovných úrazoch. Pri pozitívnom teste sa väčšinou aplikuje hrubé porušenie pracovnej disciplíny s následným ukončením pracovného pomeru. Niekedy dostane takýto zamestnanec aj niekoľkoročný zákaz vstupu do areálu firmy," doplnil Jančuška.

 

Ako ďalej uvádzajú personalisti, zamestnávateľ môže zamestnanca testovať na zistenie prítomnosti omamných látok kedykoľvek počas pracovnej doby. Súhlas zamestnanca nie je potrebný, aj keď nasilu sa mu test nemôže vykonať.

 

"Zamestnanec je povinný sa kontrole podvoliť, keďže zamestnávateľ je podľa Zákonníka práce oprávnený výkon jeho práce kontrolovať," uviedla spoločnosť McRoy Jobliner s tým, že pri pracovnom pohovore je súhlas uchádzača s testom potrebný. "Ak ho však niekto odmietne, považuje sa výsledok za pozitívny, čo znamená pre uchádzača stopku," dodala spoločnosť.

 

S omamnými látkami na pracovisku však nemajú problém len slovenské firmy, podobná situácia je aj v susednom Česku. Liberec, Brno, Frýdlant, Olomouc, Jihlava, Plzeň, České Budějovice. Práve v týchto regiónoch podľa spoločnosti pribúdajú uchádzači, ktorí neprejdú cez test na drogy.

 

"V Liberci sme zistili, že dvaja z desiatich uchádzačov o zamestnanie priznajú občasné fajčenie marihuany," dodal manažér spoločnosti McRoy Czech Vojtěch Suchý s tým, že tiež ide predovšetkým o ľudí, ktorí sa hlásia na robotnícke profesie v priemyselnej výrobe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona