Počet exekúcií dôchodkov rastie, je ich viac ako 33-tisíc

NETKY.SK • 21 November 2016, 14:36 • 2 min
Počet exekúcií dôchodkov rastie, je ich viac ako 33-tisíc

BRATISLAVA - Počet exekúcií dôchodkov za uplynulé mesiace opäť stúpol. K 31. októbru 2016 ich Sociálna poisťovňa (SP) registruje 33.821. Pritom ešte ku koncu januára 2016 ich bolo 32.046 a ku koncu júla 33.249. Počas tohto roka je to nárast o vyše 1700 exekúcií dôchodkov.

slovakia

left justify in out

Jedným z najčastejších dôvodov exekúcií dôchodkov sú pôžičky z nebankových subjektov. Sociálna poisťovňa preto upozorňuje dôchodcov, aby nepodľahli lákavým reklamám, ktoré sú často zavádzajúce a mnohým môžu spôsobiť finančné problémy.

 

"V tomto predvianočnom období opäť varujeme verejnosť pred zvýšenými rizikami nevýhodných pôžičiek. Často sa stáva, že najmä dôchodcovia sa na ne nechajú zlákať, a potom ich nedokážu splácať, alebo majú problém zabezpečiť si základné životné potreby z dôchodku, ktorý je krátený na základe príkazu exekútora. Exekučné zrážky z dôchodku sú totiž vykonávané ako následok toho, že dôchodca neuhradil dlh voči určitému subjektu," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

 

Postup voči dlžníkovi v tomto štádiu, a to aj v prípade, ak ide o dôchodcu, je už v rukách exekútora a nerieši ho SP. Mnohí penzisti si však myslia, že dôchodky exekúciám nepodliehajú. Nie je to však pravda. Príkaz na exekúciu musí Sociálna poisťovňa rešpektovať a vykonávať určenú zrážku z dôchodku, zdôrazňuje Višváder.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies