Počet eutanázií na severe Belgicka výrazne stúpol

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 18:41 • 2 min
Počet eutanázií na severe Belgicka výrazne stúpol

BRUSEL - Takmer jeden z 20 ľudí žijúcich v šesťmiliónovom severobelgickom regióne Flandersko sa v roku 2013 rozhodol ukončiť svoj život prostredníctvom asistovanej samovraždy, čo znamená, že za ostatných šesť rokov sa počet eutanázií v tejto časti Belgicka viac ako zdvojnásobil. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dnes zverejnenú štúdiu dvoch belgických univerzít.

slovakia

left justify in out

 Zo spoločnej štúdie univerzít v Ghente a Bruseli vyplýva, že od roku 2002, keď bola eutanázia v Belgicku legalizovaná, sa počet prípadov ukončenia života na žiadosť pacienta v tejto časti Belgicka výrazne zvýšil. Kým podľa prieskumu z roku 2007 predstavoval počet úmrtí v dôsledku eutanázie 1,9 percenta miestnej populácie, v roku 2013 to už bolo 4,6 percenta.
     

"Čoraz viac pacientov pokladá eutanáziu za relevantnú alternatívu ukončenia svojho života. Je po nej čoraz väčší dopyt. Splniť takéto želanie pacienta sú čoraz náchylnejší aj sami lekári," uviedol Freddy Mortier, profesor etiky na univerzite v Ghente.
     

Podľa štúdie publikovanej v najnovšom vydaní odborného časopisu New England Journal of Medicine žiadajú o eutanáziu väčšinou ľudia s vysokoškolským vzdelaním medzi 65-79 rokom života, pričom zďaleka najväčšiu skupinu z nich tvoria pacienti s nevyliečiteľnými formami nádorových ochorení.
     

"Vo veľkej väčšine prípadov sa eutanázia týka ľudí, ktorí by zomreli v priebehu dvoch týždňov. Štandardným prípadom aj naďalej zostáva neznesiteľne trpiaci onkologický pacient," dodal Mortier.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies