Počet diabetikov sa na Slovensku zvýšil o desaťtisíce

NETKY.SK • 13 November 2015, 14:31 • 2 min
Počet diabetikov sa na Slovensku zvýšil o desaťtisíce

BRATISLAVA - Počet diabetikov na Slovensku v posledných desaťročiach výrazne vzrástol. Kým v roku 1980 sa evidovalo 122.197 diabetikov, vlani to bolo 339.419. Počet pacientov tak narástol o takmer 220.000.

slovakia

left justify in out

"Podľa medzinárodných štatistík diabetom vo svete trpí jeden z dvanástich ľudí. Nepriaznivý vývoj v počte diabetikov neobchádza ani Slovensko," povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

 

Cukrovka je v súčasnosti jedným z najčastejších a finančne najnáročnejších chronických ochorení. Hovorí sa o nej ako o pandémii tretieho tisícročia. Nepriaznivý vývoj s ochorením na Slovensku potvrdzujú štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií. Podľa nich vlani diabetológovia v ambulanciách evidovali ako pacientov 181.051 žien a 158.368 mužov. Vo veku do 18 rokov sa liečilo 2024 osôb.

 

Diabetes vlani novodiagnostikovali 23.613 ľuďom. Väčšinu nových prípadov tvorili pacienti s diabetom druhého typu. "Počet týchto diabetikov rastie najmä vo vyššom veku, čo potvrdzuje fakt, že tri štvrtiny nových prípadov boli 50- a viacroční pacienti," uviedol Bubla. Najviac ich pribudlo v Bratislavskom a Trnavskom kraji, najmenej v Žilinskom a Trenčianskom kraji. Cukrovka prvého typu je zase typická pre mladších pacientov, novodiagnostikovaných bolo 1531 osôb.

 

"V liečbe diabetikov môžeme dlhodobo sledovať pokles liečby režimovými opatreniami, ako sú diéta, redukcia hmotnosti, pravidelná fyzická aktivita, odstránenie škodlivých návykov a iné. Takto sa liečilo približne 20 percent pacientov," priblížil Bubla. Podiel liečených diabetikov inzulínom predstavoval 29 percent, peronálne užívalo antidiabetika 51,3 percenta pacientov. V prípade detí a mládeže sa cukrovka najčastejšie lieči inzulínom, ktorý je nevyhnutný pre pacientov s prvým typom v dôsledku stratenej schopnosti produkcie inzulínu.

 

Pacienti s cukrovkou sú viac ohrození komplikáciami, ako sú najmä kardiovaskulárne ochorenia, mozgové príhody, vysoký krvný tlak, postihnutie obličiek a zraku. Napríklad vysoký tlak má 56 percent slovenských diabetikov, u 48 percent ľudí sa objavili poruchy metabolizmu lipidov. Neuropatiou trpelo 20 percent, rovnako 20 percent malo očné a 13 percent obličkové komplikácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona