Počet diabetikov na Slovensku stále rastie

NETKY.SK • 6 September 2013, 15:19 • 2 min
Počet diabetikov na Slovensku stále rastie

BRATISLAVA - Na Slovensku bol vlani zaznamenaný najvyšší počet liečených diabetikov od roku 1980, od kedy sa takáto štatistika vedia.

slovakia

left justify in out

"Ku koncu minulého roka bolo v diabetologických ambulanciách na Slovensku evidovaných 342.124 diabetikov. V porovnaní s rokom 2011 počet cukrovkárov narástol približne o 5500 osôb," informoval hovorca Národného centra zdravotníckych informácii Peter Bubla. Diabetici tak tvorili 6,3 percenta populácie.

"Z dlhodobého hľadiska počet diabetikov v slovenskej populácii, podobne ako v iných krajinách, stále rastie. V porovnaní s rokom 2003 predstavuje nárast počtu liečených diabetikov viac ako 60.000 osôb, čo je zvýšenie o 17,6 percenta za posledných desať rokov," povedal Bubla. Novodiagnostikovaných cukrovkárov bolo vlani 25.160. Najviac prípadov pribudlo v Košickom kraji, najmenej v Žilinskom kraji.

Podľa medzinárodnej diabetologickej federácie (IDF) je počet diabetikov na vzostupe v každej krajine. Na svete týmto ochorením trpí viac ako 371 miliónov ľudí. Podľa najnovších štatistík IDF z roku 2012, medzi krajiny, v ktorých je výskyt diabetu najvyšší, patrí Čína, India a USA. "Nepriaznivou štatistikou je, že polovica ľudí, ktorá tomuto ochoreniu podľahne, sú ľudia pod 60 rokov. V roku 2012 zomrelo vo svete na diabetes 4,8 milióna ľudí," uzavrel Bubla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies