Počet cyklistov stúpa, väčšina z nich rešpektuje vyznačené trasy

NETKY.SK • 8 August 2014, 17:20 • 2 min
Počet cyklistov stúpa, väčšina z nich rešpektuje vyznačené trasy

VYSOKÉ TATRY - Cyklistov, či už horských alebo cestných, pribúda aj vo Vysokých Tatrách. Výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská pre TASR uviedla, že záujem o cyklistiku je čoraz väčší, a aj to bol dôvod, prečo pred začiatkom letnej sezóny vydali nového cyklosprievodcu.

slovakia

left justify in out

„V ňom sú spracované jednotlivé cyklotrasy, ich popisy, profily, náročnosť. Všetky tieto informácie vedia návštevníci získať aj prostredníctvom mobilnej aplikácie, kde si vedia danú trasu stiahnuť a nemusia sa báť, že niekde zablúdia,“ zdôraznila Maťašovská. Preznačenie cyklotrás na území Tatier prebehlo už minulý rok, momentálne sa pracuje na obnove cyklochodníka medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou, ktorý by mal byť dokončený ešte v priebehu letnej turistickej sezóny.
     

„Cyklotrasy na území Tatier delíme do troch kategórií, je to horská cyklistika, náročnejšia pre zdatných cyklistov, potom je to cestná cyklistika, ktorá je bežne využívaná aj po tatranskej magistrále, no a nakoniec máme aj samotné cyklistické chodníky medzi Popradom a Svitom a medzi Tatranskou Kotlinou a Spišskou Belou,“ vymenúva Maťašovská s tým, že najviac vyťažené sú trasy na Sliezsky dom, na Hrebienok, Zelené pleso, Popradské pleso a stanicu lanovky Štart v Tatranskej Lomnici.
     

Na tatranských cestách prevažujú domáci cyklisti z okolia, pre veľa ľudí je však bicykel doplnkovou aktivitou aj na dovolenke. „Tí už buď prídu rovno so svojimi bicyklami, dovezú si ich a z týždňového pobytu niekoľko dní venujú práve cyklistike. Veľa turistov si však bicykle požičia v požičovniach na jeden deň. Zaznamenali sme tak dosť veľký počet aj cyklistov zo zahraničia,“ objasnila Maťašovská. Veľkú propagáciu cyklistike v Tatrách tento rok priniesol aj dojazd pretekárov medzinárodného cyklistického podujatia Tour de Pologne, ktorý bol vo štvrtok (7.8.) na Štrbskom plese. „Sme veľmi radi, že práve v Tatrách bol cieľ týchto pretekov a ukázali sme, že Tatry sú aj pre cyklistov, nielen pre vysokohorských turistov,“ konštatovala Maťašovská. 
     

Vo väčšine prípadov cyklisti rešpektujú fakt, že športujú v národnom parku v 3., 4., či 5. stupni ochrany prírody. Nájdu sa však aj výnimky. „My sme radi, keď sa rešpektujú pravidlá a vyznačené cyklotrasy a cyklista chodí len po nich. Boli však už prípady, keď sa cyklista objavil napr. na Sivom vrchu, na Bystrej v Západných Tatrách, ale aj na Kriváni, a tieto prípady následne riešila inšpekcia životného prostredia. Aj preto chcem apelovať na športovcov, ktorí vyznávajú tento druh športu, aby rešpektovali pokyny a zdržiavali sa v miestach, ktoré sú na to určené,“ zdôraznil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. Ochranári však majú skôr pozitívne skúsenosti s cyklistami a väčšina ľudí rešpektuje pravidlá ochrany prírody. „Cyklistika určite do prírody patrí, avšak je potrebné dodržiavať pravidlá,“ uzavrel Majko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies