Počet chránených názvov potravín stúpol na 1349

NETKY.SK • 1 Október 2016, 18:17 • 2 min
Počet chránených názvov potravín stúpol na 1349

BRUSEL - Počet chránených názvov potravín v krajinách Európskej únie (EÚ) tohto roku stúpol na 1349, čo sa týka spoločne pre produkty s chráneným zemepisným označením (CHZO), chráneným označením pôvodu (CHOP) a zaručených tradičných špecialít. V tomto registri je aj 18 výrobkov zo Slovenska.

slovakia

left justify in out

Zápis chránených produktov do tohto registra schvaľuje Európska komisia (EK) na podnet príslušných orgánov členských štátov.

 

Zápisom do registra zemepisných označení získavajú zapísané produkty rozsiahlu právnu ochranu, ktorá funguje ako právo duševného vlastníctva pre výrobky, ktoré pochádzajú zo špecifickej zemepisnej oblasti a vďaka svojmu pôvodu majú určité špecifické vlastnosti alebo reputáciu.

 

Tento krok je vnímaný ako podpora pre lokálnych pestovateľov a chovateľov, keď v dobe postupujúcej globalizácie zapísané názvy sú chránené pred zneužitím, napodobením alebo vyvolávaním mylného dojmu.

 

EK tvrdí, že zavedením zemepisných označení sa podporujú príjmy poľnohospodárov. Zámerná podpora vidieckeho hospodárstva má pomôcť udržiavaniu populácie v znevýhodnených alebo vzdialených oblastiach.

Vďaka obchodným dohodám, ktoré už uzavrela EÚ, alebo ktoré sa chystá podpísať, sa zabezpečujú možnosti na ochranu európskych agrovýrobkov so zemepisným označením v tretích krajinách. Výrobcovia kvalitných výrobkov so silným vývozným potenciálom tak získajú možnosť ľahšieho vstupu na medzinárodné trhy a výrobcovia, ktorí už sú prítomní na zahraničnom trhu, môžu svoje podnikanie rozšíriť.

 

Evidencia v registri zemepisných označení zvyšuje trhovú hodnotu týchto produktov, poskytnutím záruky, že sa odlišujú od iných podobných výrobkov alebo potravín. Spotrebitelia vďaka zavedeniu tohto označenia majú možnosť robiť informovanejšie rozhodnutia na základe jasných informácií o špecifických vlastnostiach výrobkov, ktoré kupujú.

 

Zo Slovenska bolo doteraz zaregistrovaných 18 špecifických produktov, na zápis čaká výrobok s označením Stupavské zelé (žiadosť zaregistrovaná 3. mája 2016):

Levický slad

Klenovecký syrec

Zázrivské vojky

Paprika Žitava/Žitavská paprika

Bratislavský rožok/Pressburger Kipfel/Pozsonyi kifli

Zázrivský korbáčik

Tekovský salámový syr

Oravský korbáčik

Liptovská saláma/Liptovský salám

Lovecký salám/Lovecká saláma

Spišské párky

Špekáčky/Špekačky

Ovčí hrudkový syr – salašnícky

Ovčí salašnícky údený syr

Slovenský oštiepok

Slovenská bryndza

Slovenská parenica

Skalický trdelník

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies