Počet chorých na respiračné ochorenia vzrástol, na chrípku mierne klesol

NETKY.SK • 23 November 2018, 15:03 • 2 min
Počet chorých na respiračné ochorenia vzrástol, na chrípku mierne klesol

BRATISLAVA - Počet chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) na Slovensku počas 47. týždňa vzrástol v porovnaní s minulým týždňom o 9,5 percenta.

slovakia

left justify in out

Lekári celkovo nahlásili 42.760 ARO. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom, najnižšia v Trenčianskom kraji. Choré na ARO boli njamä deti do piatich rokov. O tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

 

Priebeh ochorení bol pri ARO komplikovaný u 887 osôb. Medzi najčastejšie komplikácie patrili sinusitídy (442). Ostatné komplikácie predstavovali otitídy (276) a pneumónie (169). Ochorenia hlásilo 56 percent všeobecných lekárov pre deti a dorast a 46 percent všeobecných lekárov pre dospelých. Najvyššia proporcia hlásiacich lekárov bola zaznamenaná v Trnavskom, najnižšia v Bratislavskom kraji.

 

Lekári hlásili v 47. kalendárnom týždni 3130 ochorení na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO), čo predstavuje 7,3 percenta z celkového počtu hlásených ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť klesla o 0,1 percenta.

 

Ako sa brániť chrípke? Tento rok sa jej môžete vyhnúť

 

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Trnavskom, najnižšia v Bratislavskom kraji. Najčastejšie na CHPO ochorela veková skupina 15 až 19-ročných ľudí. Prerušenie výchovno - vzdelávacieho procesu bolo v tomto týždni hlásené v 22 školách. Išlo o 21 materských škôl, z toho 13 z Košického kraja, a jednu základnú školu z Prešovského kraja.

 

Chrípková sezóna trvá od 40. kalendárneho týždňa roka do 18. kalendárneho týždňa nasledujúceho roka, určila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Je charakteristická zvýšenou chorobnosťou na akútne respiračné ochorenia vrátane chrípky a jej podobných ochorení.

 

Pokiaľ ide o chrípku, najdostupnejšou a najúčinnejšou špecifickou ochranou je podľa epidemiológov každoročné očkovanie. Na Slovensku ho hradia všetky zdravotné poisťovne. Najvhodnejší čas na očkovanie je počas jesenných aj zimných mesiacov až do objavenia sa epidémie chrípky.

 

Vírus chrípky sa šíri predovšetkým vzduchom pri kašľaní a kýchaní. Nie každé prechladnutie či kašeľ však automaticky znamená, že človek dostal chrípku. Tá prichádza náhle a sprevádzajú ju vysoké teploty, aj nad 40 stupňov. Môžu sa pridružiť aj rôzne komplikácie. Na samotnú chrípku neúčinkujú antibiotiká.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona