Počet áut na Slovensku bude narastať, dnes pripadá jedno na troch ľudí!

NETKY.SK • 5 Október 2013, 10:30 • 2 min
Počet áut na Slovensku bude narastať, dnes pripadá jedno na troch ľudí!

BRATISLAVA – Počet áut na Slovensku by mal v budúcnosti ešte narastať. Odhaduje to Výskumný ústav dopravný (VÚD) v Žiline, podľa ktorého Slovensko nedosahuje takú úroveň vybavenosti osobnými autami, ako je to v hospodársky vyspelejších štátoch.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov z Eurostatu pripadalo v roku 2011 na tisíc Slovákov 324 áut. Pritom napríklad v Českej republike je to 436 áut, vo Veľkej Británii 450, v Nemecku 525 a v Taliansku 610 áut na tisíc obyvateľov. "Napriek tomu je zrejmé, že medziročné nárasty v tomto ukazovateli sú vyššie a dochádza k postupnému dobiehaniu úrovne týchto krajín," priblížil pre TASR Ľubomír Palčák z VÚD.

Trend narastania počtu áut medzi Slovákmi vidieť napríklad aj z ukazovateľa zvaného stupeň automobilizácie. Ním sa určuje, koľko ľudí pripadá na jedno osobné auto. Podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR bolo na Slovensku v roku 2012 vyše 1,8 milióna osobných áut a na jedno auto tak pripadalo 2,96 ľudí. Napríklad ešte v roku 2002 to bolo 1,3 milióna áut a k jednému autu tak prináležali približne štyria ľudia. V roku 1990 bol ten počet ešte vyšší, na jedno auto pripadalo zhruba šesť ľudí a celkový počet osobných áut bol 875.550.

Aj keď teda stupeň automobilizácie nie je na Slovensku taký, ako vo vyspelejších štátoch, z pohľadu EÚ individuálna automobilová doprava dosahuje podľa Palčáka už takú úroveň, keď negatívne následky v podobe napríklad emisií či hluku alebo nehodovosti a problémov s parkovaním nútia štát hľadať riešenia. A to napríklad prostredníctvom preferovania verejnej osobnej dopravy alebo cyklistiky hlavne v mestách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies