Počet ateistov v Holandsku po prvýkrát prekročil počet veriacich

NETKY.SK • 16 Január 2015, 15:21 • 2 min
Počet ateistov v Holandsku po prvýkrát prekročil počet veriacich

BRUSEL - Počet ateistov v Holandsku po prvýkrát predstihol počet ľudí, ktorí veria v Boha. Uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na denník Trouw a prieskum holandskej pobočky inštitútu Ipsos.

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov prieskumu Ipsos, v Holandsku možno označiť viac ako  štvrtinu populácie za ateistov. Na druhej strane 17 percent obyvateľov krajiny verí v existenciu Boha.

 

Posledný podobný prieskum verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil v roku 2012, ešte hlásil väčší počet veriacich ako ateistov, ale už vtedy sa okolo 60 percent opýtaných považovalo za agnostikov alebo uviedli, že si svojou vierou nie sú istí.

 

Aj napriek nárastu počtu ateistov však prieskum ukázal, že 53 percent respondentov verí v nejakú formu života po smrti. 

 

Uznávaná psychologička z Fakulty teológie na Amsterdamskej univerzite Joke van Saanová pre denník Trouw uviedla, že prudký technologický rozvoj má veľký vplyv na tradičnú náboženskú vieru.

 

"V minulosti platilo, že to bola vaša obec, vaša rodina alebo vaša cirkev, ktorá určovala to, kým ste. Teraz môžete byť niekto na Facebooku, bez potreby tradičných väzieb," upozornila Van Saanová.

 

V EÚ je priemer populácie, ktorá sa hlási k sekularizmu na úrovni okolo 20 percent. Popri Holandsku, do prvej pätice krajín EÚ s  najvyššou mierou sekularizmu patria Česká republika, Švédsko, Estónsko a Francúzsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies