Počet Arabov a Židov vo Svätej zemi je takmer rovnaký

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 16:09 • 2 min
Počet Arabov a Židov vo Svätej zemi je takmer rovnaký

JERUZALEM - Počet Arabov a Židov vo Svätej zemi je takmer rovnaký, pokiaľ je do štatistík započítaný Izrael, Západný breh, Pásmo Gazy aj východný Jeruzalem. Uviedol to v utorok Sergio Della Pergola, popredný demograf z Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme. Tieto informácie predtým vyvolali pobúrenie v nacionalistických kruhoch.

slovakia

left justify in out

Nacionalistickí zákonodarcovia tento týždeň v parlamente slovne napadli vysokopostaveného vojenského predstaviteľa, plukovníka Haima Mendesa, ktorý povedal, že na Západnom brehu a v Gaze žije päť miliónov Palestínčanov. Obvinili ho pritom, že čísla nafúkol. Della Pergola však v utorok potvrdil, že údaje armády korešpondujú s jeho dátami a myslieť si opak je podľa neho "detinské".

Demograf povedal, že v súčasnosti žije v Izraeli a na palestínskych územiach asi 6,9 milióna Židov a 6,5 milióna Arabov. Tento rozdiel by sa mal úplne vyrovnať v priebehu 15 až 20 rokov.

Židia tvoria približne 80 percent populácie Izraela. Stúpenci dvojštátneho riešenia však už dlhodobo varujú, že krajine hrozí strata jej židovského charakteru, pokiaľ popri nej čoskoro nevznikne aj palestínsky štát.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona