Počasie strpčuje život ľuďom pri Dunaji, kompa opäť nepremáva

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 13:13 • 2 min
Počasie strpčuje život ľuďom pri Dunaji, kompa opäť nepremáva

VOJKA NAD DUNAJOM/KYSELICA - Poveternostná situácia južného Slovenska a silný prietok vody v prívodnom kanáli Vodného diela Gabčíkovo (VDG) mali dnes za následok opätovné zastavenie premávky kompy na Dunaji.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š. p., Ľuboš Krno.
     

"Žiaľ, vodná premávka medzi obcami Vojka nad Dunajom a Kyselica sa musí z bezpečnostných dôvodov zastaviť, ak prietok vody na elektráreň je vyšší ako 3500 cm3 za sekundu," uviedol Krno s tým, že kompa ostáva v prístave aj v prípade vlnobitia. "Ak je výška vlny vyššia ako 120 cm, dopravné plavidlo ostane mimo prevádzky," konštatoval.
     

Podľa jeho ďalších slov veternosť ovplyvňuje tiež premávku. Ak nárazy vetra presahujú 15 metrov za sekundu, je to dôvod na odstavenie prievoznej lode, ktorá zabezpečuje premávku kompy.
     

"Od existencie VDG sa náš život pri Dunaji rapídne zmenil. Je pravda, že v súvislosti s dopravou sa vyriešili určité problémy, ale súčasný stav vôbec nie je ideálny," povedal starosta obce Vojka nad Dunajom Donát Álló. Pripomenul, že v okolí dotknutých obcí sa objavili elektronické tabule informujúce o premávke, resp. odstavení kompy, čo tunajším ľuďom pomáha dozvedieť sa o aktuálnej dopravnej situácii. Taktiež Vodohospodárska výstavba, š. p., vyriešila prevádzku automatizovaného systému prednostného príjazdu vozidiel, čo znamená, že obyvatelia okolitých obcí sú uprednostnení pri vstupe na kompu. "Očakávame, že sľub ministra životného prostredia Petra Žigu sa naplní a od nového roka dostaneme novú kompu, ktorá aj v prípade nepriaznivého počasia bude schopná premávky," povedal Álló.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies