Počasie sa zbláznilo! Česko zasiahla snehová kalamita! Na ceste sú popadané stromy, domácnosti sú bez elektriny

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 09:09 • 2 min
Počasie sa zbláznilo! Česko zasiahla snehová kalamita! Na ceste sú popadané stromy, domácnosti sú bez elektriny

Sneženie na juhočeských diaľniciach spôsobilo kalamitný stav. Popadané stromy zatarasili nietoľko diaľníc a tiež železničné trate. Dopravu komplikuje aj samotný sneh na vozovke. Niekoľko domácností v južných Čechách je bez elektrickej energie.

slovakia

left justify in out

Kalamitný stav potvrdil aj hovorca juhočeskej polície Milan Bajcura. Ten pre médiá povedal: „Kalamitný stav je vyhlásený od piatej hodiny rannej, sú uzavreté komunikácie medzi Prachaticami a Vitějovicami, potom tiež väčšia časť diaľníc v Českom Krumlove, ktoré smerujú od Českého Krumlova na Dolné Dvořište a Lipno.“

 

Dodal, že vo vyšších polohách kraja napadalo väčšie množstvo snehu, ktorý lámal vetvy a niekde aj celé stromy. „Museli sme pozastaviť premávku, úsek je neprejazdný kvôli popadaným stromom a vyššej vrstve snehu, ktorá leží na komunikáciách,“ povedal Bajcura. Dopravu sťažuje aj to, že okrem diaľničných ťahov nepremáva veľa osobných vlakov. Očakáva sa, že po nočnom snežení sa dopoludnia bude sneh topiť.

 

Stromy spadli aj na niektoré šumavské železničné trate určené pre osobnú dopravu. „Nepremávajú trasy Rybník - Lipno, Vimperk - Bohumilice, Prachatice - Husinec a Volary - Zbytiny,“ povedal hovorca Správy železníc Pavel Tesař. Autobusovú dopravu sa zaistiť nepodarilo, keďže sú diaľnice neprejazdné.

 

Juhočeský hasiči odstránili od polnoci do 7:00 stromy, ktoré popadali pod náporom ťažkého snehu. Do siedmej rána mali výjazdy ku 120 prípadom. Nie sú nahlásené žiadne zranené osoby.

 

V kraji platí do soboty výstraha metorológov pred silným dažďom. V noci zo štvrtka na piatok boli silné zrážky predovšetkým na Šumave. Dnes má byť obloha pod mrakom, padať má dážď so snehom. Sneh je očakávaný len v polohách nad 800 metrov.

 

Záchvev zimy sa postupne presúva cez Českú republiku od juhozápadu k severovýchodu. Husté sneženie skomplikovala dopravu v okolí Šumperku a Jeseníku, kde je zjazdnosť diaľníc podľa dispečerov zlá. V regióne napadalo zhruba desať centimetrov snehu, ten sa drží na diaľniciach a v nízkych polohách. Správa diaľníc nabáda vodičov, aby nejazdili na sever Olomouckeho kraja, pokiaľ nemusia. Okolo ôsmej rána tam stále snežilo.

 

V Okrese Bruntál polícia varovala pred cestovaním po diaľniciach prvej triedy číslo I/11 a I/45 spájajúcej mestá Šumperk, Jeseník a Bruntál. Na cestách stoja kamióny a tiež sa tu stalo niekoľko dopravných nehôd. Okrem sneženia trápi čásť regiónu aj vydatný dážď. V Moravskosliezskom kraji hladiny riek stúpajú, v ostravskej časti Polanka nad Odrou bol vyhlásený tretí stupoeň povodňovej aktivity. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
redaktor 77
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies