Počasie potrápi aj v piatok: Silný vietor, snehové záveje, miestami veľa snehu

NETKY.SK • 2 December 2016, 06:49 • 2 min
Počasie potrápi aj v piatok: Silný vietor, snehové záveje, miestami veľa snehu

BRATISLAVA - Slováci sa dnes opäť musia pripraviť na silný vietor, snehové jazyky a záveje, na niektorých častiach územia i na sneh. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pred nimi varuje na svojej internetovej stránke.

slovakia

left justify in out

Výstrahu druhého stupňa pred silným vetrom vydal v Banskobystrickom, Nitrianskom, Trnavskom, Prešovskom a Žilinskom kraji. Výskyt silného vetra môže krátkodobo dosiahnuť v nárazoch 80 až 100 km/h. "Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká," upozorňujú meteorológovia.

 

Na horách bude vietor ešte intenzívnejší, ustať by mal v piatok podvečer. Výstrahu prvého stupňa pred silným vetrom vydali v Trenčianskom a Košickom kraji.

 

img

 

Snehové záveje by sa v piatok mali tvoriť v niektorých častiach Žilinského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Košického a Prešovského kraja. Asi 25 až 45 centimetrov nového snehu môže napadnúť v niektorých oblastiach Banskobystrického a Prešovského kraja.

 

 

img

 

Meteorológovia varujú taktiež pred snežením a to predovšetkým v Banskobystrickom a Prešovskom kraji, kde vydali výstrahu prvého stupňa.

 

Slovenská správa ciest varuje pred prevažne vlhkým až mokrým povrchom vozoviek. Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území Slovenska sú zjazdné. "Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je v južných častiach Slovenska suchý až mokrý, inde sú vozovky mokré alebo pokryté vrstvou čerstvého až utlačeného snehu do 3 centimetrov, na Orave miestami do 4 až 5 centimetrov, na cestách nižších kategórií najmä na Orave, Kysuciach a hornom Považí do 4 až 5 centimetrov, miestami až do 10 centimetrov," uvádza na webe zjazdnosť.sk.

 

Víkend bude predovšetkým na severe Slovenska aj naďalej veterný s hrozbou snehových jazykov a závejov.

 

Predpoveď počasia na dnes:

Prevažne veľká, v južnej polovici územia postupne zmenšená oblačnosť. 
Na viacerých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v polohách 
do 500 m väčšinou dážď alebo dážď so snehom. Možnosť búrky. 
Postupne ubúdanie zrážok. V horských oblastiach miestami tvorba snehových jazykov, ojedinele závejov. 
Najvyššia denná teplota 3 až 8, na severe okolo 1 st, v priebehu dňa ochladzovanie.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 st.
Západný až severozápadný vietor 4 až 10, ojedinele okolo 13 m/s (15 až 35, 45 km/h), v nárazoch miestami 18 až 23 m/s (65 až 85 km/h), na juhozápade ojedinele do 27 m/s (100 km/h). Na horách búrlivý vietor až mohutná víchrica.
V priebehu dňa bude vietor čiastočne slabnúť.

Predpokladané množstvo zrážok:
do 5 mm, na severe miestami do 15 mm / do 8 cm, na severe miestami do 18 cm

 

Sobota

Premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť a tu miestami, inde ojedinele snehové prehánky alebo sneženie. V noci horských oblastiach tvorba snehových jazykov a závejov.
Najnižšia nočná teplota -2 až -7 st.
Najvyššia denná teplota 0 až 4, na severe -4 až 0 st.
Prevažne severozápadný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na horách búrlivý vietor, ktorý bude postupne cez deň slabnúť.

 

Nedeľa

Jasno až polooblačno. Na severe premenlivá oblačnosť a ojedinele snehové prehánky. 
Najnižšia nočná teplota -5 až -11, miestami v severnej polovici -11 až -17 st.
Najvyššia denná teplota -5 až 0, na juhu okolo 2 st.
Slabý, cez deň prevažne severný vietor do 5 m/s (20 km/h).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies