Počasie na začiatku augusta nie je typicky letné, má premenlivý charakter

NETKY.SK • 6 August 2019, 07:03 • 2 min
Počasie na začiatku augusta nie je typicky letné, má premenlivý charakter

BRATISLAVA - Začiatok augusta je premenlivý, striedajú sa horúčavy a ochladenia.

slovakia

left justify in out

Posledné júlové dni sme na Slovensku na viacerých miestach zaznamenali tropické teploty, ktoré sa šplhali aj nad 33 stupňov Celzia. "V priebehu prvého augustového víkendu bola prestávka v horúčavách, v sobotu (3. 8.) bolo najteplejšie v Dudinciach (27,5 stupňa Celzia) a v nedeľu (4. 8.) v Podhájskej (28,4 stupňa Celzia)," spresnil SHMÚ. Ochladenie sa prejavilo hlavne v chladnejších oblastiach našej krajiny, kde maximálna denná teplota vzduchu nevystúpila ani na 20 stupňov Celzia, v sobotu bolo v Telgárte 17,7 stupňa Celzia a v nedeľu, 19,7 stupňa Celzia. Relatívne chladné bolo pondelkové ráno, keď v kotlinách a v údoliach klesla minimálna prízemná teplota vzduchu na niektorých miestach pod päť stupňov Celzia a aj v dvoch metroch nad zemským povrchom bolo napríklad v Nitre iba 10,8 stupňa Celzia.

 

img

 

"Atmosférické zrážky, ktoré boli zaznamenané v minulom týždni, prispeli k zmierneniu sucha. Nie všade však pršalo výdatnejšie ako napríklad v Kuchyni na letisku, kde v tomto týždni spadlo 36 milimetrov zrážok, podobne to bolo aj v Stropkove-Tisinci, 47 milimetrov a v Turčianskych Tepliciach 61 milimetrov," priblížili meteorológovia. Oveľa menej zapršalo na viacerých miestach východného Slovenska a napríklad aj v Bratislave na Kolibe, kde to boli iba tri milimetre.

 

Aktuálne prevažujú podľa meteorológov na Slovensku normálne až mierne suché podmienky. Veľmi sucho je v Trenčíne. Veľmi vlhké podmienky pozorujú na meteorologickej stanici Tisinec. "Situácia sa tak znova zlepšila v porovnaní s minulým týždňom. Index CMI je najnižší v Čaklove, Kamenici nad Cirochou a v Trenčíne, a to na hranici mínus dva. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Kamenici nad Cirochou, až -135 milimetrov, deficit zrážok takmer -100 milimetrov je aj v Podolínci a Švedlári," priblížil SHMÚ.

 

img

 

A ako bude najbližšie dni? Podľa meteorológov by teploty mali byť letné, mali by sa pohybovať v rozmedzí 26 až 33 stupňov, avšak na viacerých miestach hrozia búrky a prehánky. Kvôli teplu a zrážkam bude na pocit dusno.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies