Počasie komplikuje dopravu pod Tatrami

NETKY.SK • 17 Január 2023, 10:36 • 2 min
Počasie komplikuje dopravu pod Tatrami

POPRAD - Sneženie pod Tatrami značne komplikuje situáciu vodičom. V Poprade a okolí sa vyskytuje poľadovica. Množstvo snehu sťažuje situáciu na cestách v okolí Kežmarku, Spišského Bystrého a Spišskej Magury. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

"Približne dva kilometre za Popradom, smer Spišské Bystré, autobus dostal šmyk a prevrátil sa na bok. V tom čase v ňom boli štyria cestujúci, ktorí utrpeli ľahké zranenia. Na mieste je hliadka Policajného zboru, ktorá usmerňuje dopravu," uvádza polícia. V obci Kravany smerom do Spišského Bystrého dostal vodič osobného auta šmyk na neupravenej ceste. V dôsledku toho došlo k stretu s autobusom prímestskej dopravy. Obe vozidlá skončili v priekope. Udalosť sa obišla bez zranení. Na mieste je rovnako policajná hliadka. V súvislosti s počasím polícia apeluje na vodičov, aby zvážili nevyhnutnosť cestovania v tejto oblasti. Pokiaľ však cestu nemôžu z akéhokoľvek dôvodu odložiť na neskôr, nech zvýšia opatrnosť a obozretnosť na ceste.

 

img

 

Pri samotnej jazde je potrebné brať do úvahy, že vozovka pokrytá snehom a v najhoršom prípade ľadom má podstatne dlhšiu brzdnú dráhu. Je preto potrebné nechať si odstup od auta pred nimi. So snehom sa spája aj nebezpečenstvo vzniku koľají. Ak sa v nich vodič ocitne, je podľa polície potrebné pamätať, že pri ich prechádzaní môže ľahko dostať šmyk, a preto nech sa radšej drží v ich stope. "Klzká vozovka môže vodičov zaskočiť aj v prípade prudkého brzdenia. Pri ňom sa môžu zablokovať kolesá a auto môže dostať šmyk. Hoci je dnes väčšina vozidiel vybavená ABS a k zablokovaniu kolies nedôjde, je bezpečnejšie jazdiť plynule a využívať brzdenie motorom, hlavne pri jazde z kopca. Riziko šmyku číha aj v zákrutách, recept, ako sa mu vyhnúť, znie: pred zákrutou spomaliť, zaradiť nižšiu rýchlosť a opatrne zabočiť," radí polícia. Rovnako je potrebné pri snehovej pokrývke jazdiť do kopca pomaly a plynule. Ak vozidlo zostane stáť, vtedy môžu pomôcť snehové reťaze alebo zísť späť na rovinu a skúsiť to znova. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona