Počas zásahu voči radikálom zatkli v Bangladéši vyše 5-tisíc osôb

NETKY.SK • 12 Jún 2016, 19:02 • 2 min
Počas zásahu voči radikálom zatkli v Bangladéši vyše 5-tisíc osôb

DHÁKA - Vyše 5000 osôb zatkla bangladéšska polícia počas tohto víkendu v rámci celoštátneho zásahu proti militantom, ktorý spustila v snahe zastaviť vlnu brutálnych útokov voči náboženským menšinám či aktivistom. S odvolaním sa na vyhlásenia tamojších úradov o tom informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V rámci operácie bolo doposiaľ zaistených 5324 podozrivých osôb. Až 85 z nich zadržali pre údajné väzby na zakázané islamistické organizácie, tých zvyšných polícia podozrieva z iných trestných činov. Policajné razie by mali trvať približne týždeň, v priebehu nasledovných dní sa teda očakávajú ďalšie zatýkania.

 

Zásah sa začal v piatok, štyri dni po brutálnej vražde manželky policajného šéfa bojujúceho proti islamistom a drogovým kartelom, ktorú postrelili a následne ubodali na smrť v meste Čattagrám na juhovýchodnom pobreží Bangladéš.

 

Premiérka Hasína Vadžídová niekoľko dní po vražde prisľúbila, že sa pokúsi eliminovať v krajine pôsobiace radikálne hnutia a zmariť ich snahu o zavedenie islamskej vlády.

 

Pri útokoch extrémistov bolo v priebehu posledných dvoch rokoch v Bangladéši zabitých minimálne 18 ľudí vrátane blogerov ateistického vyznania, zahraničných humanitárnych pracovníkov či predstaviteľov náboženských menšín. Pri ďalších dvoch minulotýždňových útokoch boli zavraždení dvaja hinduisti.

 

Všetky tieto prípady znepokojili medzinárodné spoločenstvo a vyvolali obavy ohľadne schopností sekulárnej bangladéšskej vlády ochrániť náboženské menšiny, spisovateľov či intelektuálov v tejto prevažne moslimskej krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies