Počas vzbúr ušlo z brazílskej väznice 184 väzňov, polícia zatiaľ chytila 48 z nich

NETKY.SK • 3 Január 2017, 21:46 • 2 min
Počas vzbúr ušlo z brazílskej väznice 184 väzňov, polícia zatiaľ chytila 48 z nich

RIO DE JANEIRO - Trestancov zodpovedných za zabitie dovedna 56 väzňov počas nedeľňajšej vzbury vo väznici v štáte Amazonas na severe Brazílie premiestnia do zariadení s najvyšším stupňom stráženia, uviedli dnes brazílske úrady.

slovakia

left justify in out

Viacerým obetiam väzni počas nepokojov odťali hlavu, niektorých aj rozštvrtili. Vzbura vo väzenskom komplexe Anísio Jobim v meste Manaus vypukla v nedeľu večer, keď na seba začali útočiť väzni z dvoch súperiacich zločineckých gangov údajne pre spor o kontrolu nad väznicami a obchodom s drogami. Bezpečnostným zložkám sa kontrolu nad väznicou podarilo opätovne získať až v pondelok ráno.

 

Ide o najkrvavejšiu väzenskú vzburu v Brazílii od roku 1992, kedy si nepokoje vo väznici Carandiru v meste Sao Paulo vyžiadali 111 životov.

 

Paralelne s ňou pritom v nedeľu a v pondelok vypukli menšie nepokoje aj v troch ďalších brazílskych väzniciach.

Pri všetkých štyroch vzburách prišlo o život dovedna 60 väzňov. Ďalším 184 trestancom sa podarilo vzniknutú situáciu využiť na útek, pričom do dnešného dňa polícia chytila 48 z nich.

 

Vo väzenskom komplexe Anísio Jobim v meste Manaus žije okolo 1200 väzňov, má však kapacitu len pre približne polovicu z nich. Guvernér štátu Amazonas José Melo dnes oznámil, že plánuje postaviť novú väznicu s kapacitou 3200 ľudí, aby tak pomohol vyriešiť problém s ich preplnenosťou v Brazílii.

 

Brazílsky minister spravodlivosti Alexandre de Moraes povedal, že vláda sa rozhodla vyčleniť v súvislosti so vzburou na mimoriadnu pomoc štátu Amazonas 17 miliónov dolárov. Časť z týchto peňazí bude použitá na zaplatenie súdnych znalcov, ktorí majú problémy s identifikáciou zohavených tiel zavraždených väzňov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona