Počas vianočnej večere bývalo niekedy aj 12 chodov

NETKY.SK • 14 December 2014, 11:14 • 2 min
Počas vianočnej večere bývalo niekedy aj 12 chodov

BRATISLAVA - Naši predkovia mali počas vianočnej večere aj 12 chodov. Štedrá večera pritom pozostávala najmä z lokálnych surovín.

slovakia

left justify in out

"Aj pre Bratislavskú župu znamenala, že chodov bolo minimálne šesť a maximálne 12. Keď však hovoríme, že ich bolo 12, tak to znamená, že navarené bolo presne toľko, aby si každý člen rodiny mohol dať tak za lyžičku. Šlo skôr o symboliku," hovorí o štedrovečerných zvykov v Prešporku etnologička Katarína Nádaská.

 

V Prešporku na štedrovečernom stole dominovali najmä strukoviny či obilniny a z nich uvarené kaše. Fazuľová, šošovicová ale aj ovsená kaša mala svoje miesto. V minulosti bola súčasťou štedrovečerného menu aj takzvaná Ježiškova kaša, ktorá je dodnes obľúbeným jedlom nielen detí ale aj dospelých. Ježiškova kaša je totiž starý názov pre krupicovú kašu.

 

Štedrovečerná večera sa aj v Bratislavskom kraji začínala oblátkami s medom a cesnakom. Druhým chodom bola vianočná, najčastejšie kapustová polievka. V oblasti Podunajska sa namiesto kapustovej varievala rybacia polievka známa ako halászlé. Vianočná polievka sa líšila v domácnostiach evanjelických, kde mohla byť aj s mäsom, a napríklad v katolíckych rodinách, kde sa držal pôst, bola vegetariánska.

 

"Ryby sa konzumovali už od začiatku stredoveku ako pôstne jedlá, čiže aj ľudia, ktorí držali na štedrý deň pôst, mohli konzumovať rybu. Ryba sa teda síce konzumovala, ale ako varená či pečená. Určite nie vyprážaná. Veľmi časté boli napríklad haringy, ktoré boli solené alebo ryby, ktoré sa lovili priamo v Dunaji. Aj tieto ryby sa upravovali klasickým spôsobom, teda najmä pečením,“ vysvetlila tradíciu ryby na vianočnom stole Nádaská. Vyprážané rybie mäso do našich končín prišlo až v 50. rokoch minulého storočia, kedy znakom bohatstva a blahobytu boli práve vyprážané jedlá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies