Počas Vianoc si doprajeme, platí to aj o alkohole

NETKY.SK • 26 December 2019, 13:02 • 2 min
Počas Vianoc si doprajeme, platí to aj o alkohole

BRATISLAVA - Vianoce sú okrem iného obdobím konzumácie mastnejších jedál a tvrdšieho alkoholu. Jeho prehnané množstvo dokáže rozhádzať organizmus aj na niekoľko dní.

slovakia

left justify in out

Pohár aperitívu pomáha na trávenie

Lekárka Katarína Hricová preto odporúča staré známe "všetko s mierou".

"Tráviť kombináciu mastnejších jedál a alkoholu je pre náš pankreas a žlčník mimoriadne náročná práca," hovorí Hricová, ale zároveň dodáva, že pohár aperitívu pred jedlom a pohár digestívu po jedle môže na naše trávenie vplývať pozitívne. Upozorňuje však, že všetkého veľa škodí a rovnako to platí aj pre aperitívy. Neznamená to teda, že je prospešné si ho dávať po každom jedle.

 

img

 

Alkohol sa dá vyvážiť vodou

Aby naše telo vedelo alkohol spracovať, potrebuje vodu, dobré je preto ku každému poháriku vypiť aspoň deci čistej vody. Odborníci z Úradu verejného zdravotníctva však pripomínajú, že popíjanie treba ustriehnuť. "Alkohol je zdrojom nadbytočnej energie, ale telu nedodá žiadne výživné látky, ani vitamíny a minerály. Navyše, vyvoláva chuť na kalorické pokrmy v podobe ťažších mastných jedál, na sladkosti či na slané pochúťky," dopĺňajú.

 

img

 

Sladené vody sú zdrojom kalórii

Pitný režim je dôležitý v každom období, nielen v lete. Zabúdať naň preto netreba ani počas sviatočných dní. Sladené perlivé nápoje nemusia byť tou najlepšou voľbou. "Stále platí, že čistá voda, slabšie čaje či riedené ovocné šťavy sú pre nás to najlepšie. Mnoho ľudí si neuvedomuje, koľko kalórií do tela dostáva sladenými perlivými nápojmi," vystríha lekárka. Ani počas sviatkov netreba zabúdať na pohyb a cvičenie.

 

img

 

Pobyt na čerstvom vzduchu

Počas sviatočných dní by sme nemali prepadnúť lenivosti. Ak ich netrávime na horách, veľa skonzumovaného jedla by sme mali vykompenzovať dlhšou prechádzkou, či už s rodinou, s priateľmi, so psíkom, alebo hrou s deťmi na čerstvom vzduchu. Možno sa budete diviť, ale ja hodinka denne na čerstvom vzduchu dokáže zlepšiť náladu, prevetrá hlavu a pomôžete tým aj svojmu zdraviu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies