Počas Týždňa vedy a techniky si mládež bude môcť vyskúšať zaujímavé exponáty

NETKY.SK • 6 November 2017, 11:45 • 2 min
Počas Týždňa vedy a techniky si mládež bude môcť vyskúšať zaujímavé exponáty

BRATISLAVA - Tohtoročná Vedecká jeseň vyvrcholí Týždňom vedy a techniky, ktorého 14. ročník sa začína v pondelok a potrvá do nedele 12. novembra. Mottom je Spoznávaj, pochop, rozvíjaj. Podľa ministersky školstva, vedy, výskumu a športu SR Martiny Lubyovej (nominantka SNS) je toto podujatie praktické najmä pre deti, pretože môžu exponáty nielen vidieť, ale ich aj chytiť a vyskúšať v praxi. Uviedli to v pondelok po otvorení Týždňa vedy a techniky v Bratislave.

slovakia

left justify in out

"Žiaci tu uvidia veci, ktoré bežne v škole neuvidia. Niekedy to ľudí chytí za srdce v mladom veku a neskôr budú robiť vedu z presvedčenia, že ich to baví," uviedla ministerka školstva. Účastníci podujatia budú mať možnosť bližšie spoznávať a pochopiť vedu a ďalej rozvíjať záujem o tieto oblasti počas stoviek popularizačných podujatí po celom Slovensku, ako sú napríklad prednášky, festivaly, workshopy či súťaže s vedecko-technickým zameraním.

Podujatie pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií (CVTI) SR. "Veda a technika sa na Slovensku borí s viacerými problémami nielen v oblasti financovania, ale aj v oblasti celospoločenského uznania týchto výsledkov. Práve takéto podujatia majú za cieľ spropagovať výsledky vedy, priblížiť vedu verejnosti, ale najmä vzbudiť o ňu záujem medzi mládežou," povedala Lubyová.

 

CVTI pripravilo v utorok 7. novembra pre verejnosť podujatie Utorok s geológiou na tému Cesta od stredu Zeme, alebo čo bolo, je a bude v geologickej mozaike našej planéty. Ak vo štvrtok či piatok (9.-10.11.) návštevníci zavítajú do priestorov výstaviska Incheba, budú sa môcť zúčastniť na dvoch hlavných podujatiach. Tým prvým je interaktívna výstava Veda netradične, druhým je Festival vedy a techniky Amavet. Vyvrcholením Týždňa vedy a techniky na Slovensku bude galavečer pri príležitosti odovzdávania Ceny za vedu a techniku, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 9. novembra. "Takýmto spôsobom sa približujeme k mládeži, vytvárame záujem a predstavu pre študentov o tom, čo musia o sebe vedieť," uviedol rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta.

 

Každoročne sa počas Týždňa vedy a techniky uskutoční po celom Slovensku približne 400 podujatí zameraných na popularizáciu vedy a techniky. Zoznam všetkých podujatí sa nachádza na webovej stránke 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona