Počas tohtoročných Dušičiek bolo na cestách menej dopravných nehôd

NETKY.SK • 5 November 2016, 12:52 • 2 min
Počas tohtoročných Dušičiek bolo na cestách menej dopravných nehôd

BRATISLAVA - Počas tohtoročných Dušičiek bola situácia na slovenských cestách priaznivejšia ako vlani.

slovakia

left justify in out

V období od 28. októbra do 2. novembra zaznamenala polícia celkom 217 dopravných nehôd. Je to o 35 nehôd menej ako v porovnateľnom období roka 2015. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

 

Vývoj bol pozitívnejší aj z hľadiska následkov pri dopravných nehodách, priblížil ďalej Wäldl. Počas Dušičiek zomreli na cestách štyria ľudia, čo je o jednu usmrtenú osobu menej ako v roku 2015. Ťažko sa zranilo 14 ľudí, čo je o dve menej ako vlani. Ľahko zranených bolo 84 osôb, čo predstavuje medziročný pokles o 25.

 

Polícia účastníkom cestnej premávky pripomína, že skracujúce sa jesenné dni uberajú z jasného denného svetla, navyše sa ochladzuje, počasie býva často veterné a daždivé. „Tieto vplyvy sa odzrkadľujú aj na vnímaní a pozornosti účastníkov cestnej premávky a vo zvýšenej miere sú aj príčinami tragických dopraných nehôd,“ upozornil Milan Holéci, znalec v odbore cestnej dopravy. Vodiči by nemali zabudnúť, že dážď, mrholenie, hmly a znížené teploty výrazne limitujú adhézne podmienky na vozovke. „Dochádza k zníženiu valivého a klzného odporu pneumatík na vozovke, a tým aj k predĺženiu brzdnej dráhy vozidla, ako aj strate stability vozidla na vozovke,“ uviedol Holéci.

 

Kým na suchom asfalte je brzdná dráha vozidla idúceho 50-kilometrovou rýchlosťou 24 až 25 metrov, na mokrom asfalte je to už 31 až 31 metrov a na snehu dokonca 63 až 63 metrov.

 

Zvyšovaním rýchlosti pritom dochádza ku geometrickému nárastu dĺžky brzdných vzdialeností. Polícia zároveň apeluje na vodičov, aby v dôsledku zníženej viditeľnosti použili stretávacie svetlá, nakoľko denné svietenie je nedostatočné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona