Počas tohto leta potvrdili lekári salmonelózu u viac ako tisíc ľudí

NETKY.SK • 14 August 2016, 10:39 • 2 min
Počas tohto leta potvrdili lekári salmonelózu u viac ako tisíc ľudí

BRATISLAVA - Počas tohto leta potvrdili lekári salmonelózu u 1203 ľudí. Výskyt ochorenia je podľa hygienikov vyšší práve v priebehu júna, júla a augusta, kedy je teplo. Tento rok diagnostikovali celkovo salmonelózu zatiaľ u 2922 pacientov, hospitalizovať museli 886 z nich.

slovakia

left justify in out

"Faktorom prenosu ochorenia sú najmä nedostatočne tepelne spracované jedlá pripravované z produktov živočíšneho charakteru, napríklad z vajec a hydiny," povedala pre TASR Martina Merková z ÚVZ SR. Najviac chorých bolo v Žilinskom kraji (567 prípadov), najmenej v Trenčianskom (201). V tomto roku bolo v tejto súvislosti hlásených viac ako 100 epidémií.

 

Prenosom nákazy môžu byť okrem hydinového mäsa a vajec aj cukrárenské a lahôdkové výrobky a zmrzlina, ak sú do nich pridávané nedostatočne tepelne spracované vajíčka. Surovina môže byť nakazená už pred spracovaním, alebo sa kontaminuje v jeho priebehu, a to nečistými rukami. Podľa hygienikov si treba dať pozor aj na dosku, na ktorej sa surové mäso spracováva. Treba ju potom vydezinfikovať.

 

Aby baktéria salmonela vyvolala salmonelózu, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín.

 

Pred salmonelózou sa možno chrániť dostatočným tepelným upravením a preváraním jedla, správnym skladovaním potravín, čistotou rúk či kuchyne.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies