Počas štátneho pohrebu Kováča budú v Bratislave zvoniť zvony päť minút

NETKY.SK • 11 Október 2016, 17:26 • 2 min
Počas štátneho pohrebu Kováča budú v Bratislave zvoniť zvony päť minút

BRATISLAVA - Počas štátneho pohrebu prezidenta Michala Kováča, budú vo štvrtok (13. 10.) o 12.00 h mimoriadne, na päť minút, zvoniť zvony v celej Bratislave. Smútočný sprievod sa v tomto čase začne presúvať z Bratislavského hradu na predné nádvorie Prezidentského paláca.

slovakia

left justify in out

Cestu Palisádami budú lemovať príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky. TASR o tom informoval poradca prezidenta SR pre komunikáciu Roman Krpelan. Krpelan pripomenul, že rakvu prevezú vojaci podľa historických tradícií na lafete delostreleckej húfnice. Okolo lafety budú pochodovať príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky. "Na záver smútočného sprievodu budú pochodovať tri vojenské útvary: 60 vojakov pozemných síl, 60 vojakov vzdušných síl a 60 vojakov špeciálnych síl," dodal.

 

Približne o 13.00 h, po hymne Slovenskej republiky a minúte ticha, počas poslednej rozlúčky na nádvorí Prezidentského paláca zaznie 20 delostreleckých sálv z nábrežia Dunaja. Na zádušnú omšu v Dóme sv. Martina je podľa Krpelana pozvaná aj verejnosť. Pri chráme bude tiež umiestnená veľkoplošná obrazovka, ktorá bude vysielať celý priebeh štátneho pohrebu od 11.00 h. "Zádušnú omšu bude celebrovať arcibiskup Stanislav Zvolenský. Slovom budú na prezidenta Michala Kováča spomínať prezident Andrej Kiska, bývalý poradca prezidenta Kováča Pavol Demeš a nevlastný brat prezidenta, historik Dušan Kováč," uviedol Krpelan. S hudobnou vsuvkou vystúpi sopranistka Simona Šaturová. Prvé čítanie bude mať herečka Monika Hilmerová.

 

Prezident Michal Kováč bude pochovaný v kruhu najbližšej rodiny na Ondrejskom cintoríne, bez prítomnosti médií a verejnosti. Na pohrebe budú aj zástupcovia Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.

Prvý slovenský prezident Michal Kováč zomrel v stredu (5. 10.) o 19.50 h vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona